Serc

Historische wedstrijden

1948 BVV Landskampioen

In 1948 bestond er nog geen betaald voetbal. Dat werd in 1954 geïntroduceerd. Ook werd geen nationale competitie gespeeld zoals nu maar was het land opgedeeld in regio's. Je had de Eerste Klasse Oost, Noord, Zuid I, Zuid II, West I en West II. BVV - het latere FC Den Bosch - werd in het seizoen 1947-1948 eerst kampioen van regio Zuid I en in de kampioencompetitie de nationale landskampioen.

In die laatste competitie had BVV geduchte tegenstanders zoals PSV (kampioen regio Zuid II) en Heerenveen (regio Noord). De andere tegenstanders waren Go Ahead Eagles, EDO en Haarlem. BVV won zes wedstrijden, speelde twee keer gelijk en verloor er twee. Saillant detail was dat de spelers bij het kampioenschap Zuid I voetbalschoenen cadeau kregen en bij het nationale kampioenschap een fiets ontvingen - over andere tijden gesproken. Door dit succes werd er vaart gemaakt met het bouwen van een professionele stadion binnen de stadsgrenzen. BVV speelde namelijk haar thuiswedstrijden niet in Den Bosch maar in Vught (!).

1983 Ajax met 3 nul verslagen

De roemrijke overwinning in het seizoen 1983 - 1984 op Ajax met een hattrick van Wim van der Horst. Voor video beeldmateriaal kijk hier. Den Bosch kreeg door deze overwinning veel zelfvertrouwen. Dat muntte uit in aantrekkelijk en vrij voetbal. De FC eindigde in dat seizoen op een tiende plek.

De omhaal van Marco van Basten

De omhaal van Marco  van Basten was in de competitie van 1986-1987 volgens kenners het mooiste doelpunt van dat seizoen. Zie hier de beelden. Het werd 3-1 voor Ajax. Keeper Van Grinsven stond erbij en keek erna.

1991 Bekerfinale tegen Feyenoord

Ondanks dat FC Den Bosch in dit seizoen weer in de Eerste divisie speelde, wordt het behalen van de finale om de KNVB beker in datzelfde seizoen als één van de grootste momenten beschouwd in de clubhistorie. Helaas verliest de FC met 1-0 van Feyenoord. Zoals gebruikelijk werd de finale in de Kuip gespeeld, thuishonk van Feyenoord. Ondanks de voorsprong hing de gelijkmaker in de lucht.

De wedstrijd maakte echter niet de volle 90 minuten omdat supporters van Feyenoord het veld in renden. De arbiter floot de wedstrijd af en Feyenoord werd door de KNVB aangewezen als winnaar ondanks protesten van Bossche kant. Het mocht niet baten; ook niet het kort geding dat werd aangespannen. Den Bosch werd door de UEFA zelfs voor drie jaar uitgesloten voor Europees voetbal , omdat het naar de rechter was gestapt.

bron: fcdbfans.nl

2004 Kampioen Gouden Gids Divisie

Op de laatste speeldag van het seizoen 2003-2004 werd FC Den Bosch kampioen in de Gouden Gids Divisie (nu Jupiler League). Den Bosch moest wel winnen om de achterstand op koploper Excelsior te overbruggen. Maar in de wedstrijd tegen BV Veendam bleek dat niet zo gemakkelijk. 

Den Bosch keek twee keer tegen een achterstand. Pas toen invaller Berry Powel de bevrijdende 3-2 op zijn naam zette, leek de voorsprong cq overwinning veilig gesteld. Tegelijkertijd verzuimde Excelsior in de uitwedstrijd te winnen van Helmond Sport. Het werd een gelijk spel: 1-1. De kandidaten hadden een gelijk aantal punten maar door een beter doelsaldo dan mededinger Excelsior ging FC Den Bosch met de titel aan de haal. Een spannender slotfase van deze competitie kun je haast niet bedenken. Zie hier de beelden van het behalen van het kampioenschap 2004.

bron: Voetbal International