Serc

Het ontstaan van FC Den Bosch

Hoe het allemaal begon

FC Den Bosch kent een rijke geschiedenis met vele ups en downs. Maar het begon allemaal in de negentiende eeuw als het spel 'voetbal' uit Engeland neerstreek op het Europese continent. In 1897 werd de RKVVV Wilhelmina opgericht en 10 jaar later de volksclub NOAD. NOAD werd snel veranderd in Bossche Voetbal Vereniging (BVV). BVV groeide uit tot een nationale topclub met als hoogtepunt het landskampioenschap in 1948. BVV had echter geen eigen stadion in Den Bosch maar speelde haar thuiswedstrijden in Vught op Heidelust (zie ook Stadion). 

Mede door het behalen van de nationale titel kon de gemeente er niet meer onderuit om een stadion te bouwen binnen de stadsgrenzen. In 1951 werd De Vliert geopend en met een capaciteit van 30.000 toeschouwers was De Vliert het derde stadion van Nederland. Het ging echter een paar jaren later steeds meer bergafwaarts met BVV.

Na de invoering van het betaald voetbal in 1954 kon BVV met moeite meekomen op het hoogste niveau. Degradatie uit de eredivisie volgde in 1958 en BVV zakte af naar de Tweede divisie waar het stadsgenoot Wilhelmina aantrof. Die was ook niet in goede doen.

De gemeente vond twee betaalde voetbalclubs teveel van het goede voor een stad als Den Bosch en spoorde de clubs aan te fuseren. Wilhelmina wilde het echter niet aan en ging zelfstandig verder. BVV nam de amateur status (vrijwillig) aan. In 1966 ging de nieuwe vereniging, FC Den Bosch, verder met de proflicentie van BVV. Zo speelden twee Bossche clubs in de Tweede divisie. Wilhelmina sloot zich een jaar later toch aan bij de nieuwe club die toen FC Den Bosch'67 ging heten. Wilhelmina keerde terug naar het amateurvoetbal.

De fusie pakte goed uit en de FC speelde goed. Het publiek stroomde toe en in het seizoen 1970-1971 volgde promotie. Helaas was de vreugde van korte duur want in '73 volgde alweer degradatie. FC Den Bosch zou tien jaar in de Eerste divisie bivakkeren alvorens weer op het hoogste niveau te acteren. Die periode zou zeven jaar duren en kende vele successen. In 1990 volgde degradatie. 

Sindsdien is de club naarstig op zoek naar een nieuwe doorbraak; op promotie naar de Eredivisie volgde prompt degradatie. Ook had de club te weinig geld om talenten zoals Ruud van Nistelrooy en Anthony Lurling langer aan zich te binden. De club verdiende daardoor te weinig aan de transfers van deze spelers. FC Den Bosch kon zich niet ontplooien tot een stabiele eredivisie club.

FC Den Bosch kampt structureel met haar financiĆ«le vermogens. Ook kan het (nog steeds) geen grote vaste kern achter zich krijgen zoals NEC Nijmegen of NAC Breda. Het huidige stadion kan 8500 toeschouwers herbergen; in het oude stadion konden 30.000 man een wedstrijd bekijken. Den Bosch speelt al - inclusief komend seizoen - negen perioden achter elkaar in de Jupiler League.

 

 

bronnen: Wikipedia/fcdenbosch.nl/fcdbfans.nl