Serc

Ruud van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy

FC Den Bosch
Ruud van Nistelrooy is de meest succesvolle en gelauwerde oudspeler van FC Den Bosch. Maar zijn scorend vermogen werd niet bij de Bossche club opgemerkt omdat hij als middenvelder meer de aangever was en niet de afmaker. Dat was zijn ploeggenoot Anthony Lurling. Van Nistelrooy debuteerde als zeventienjarige bij het eerste elftal van FC Den Bosch onder trainer Hans van der Pluijm. Bij FC Den Bosch speelde  hij zes jaar bij de jeugd en vier seizoenen in het eerste.
PSV
Na deze periode vertrok Van Nistelrooy naar SC Heerenveen onder leiding van Foppe de Haan. De ontwikkelingen gingen nu rap en Ruud werd voor Oranje geselecteerd. PSV had interesse en in 1998 legde de Eindhovense club een voor toen gigantisch bedrag van bijna vijfenhalf miljoen euro neer voor de spits. 
In zijn eerste seizoen bij PSV maakte Van Nistelrooy 31 doelpunten en werd na Coen Dillen (43 treffers) de tweede topscorer all time bij de Eindhovense club. In het tweede seizoen scoorde hij 29 keer in 23 wedstrijden. Een hoog moyenne. In dit seizoen raakte Van Nistelrooy geblesseerd aan zijn rechterknie. Herstel zou maanden duren en dat terwijl er veel interesse was bij veel buitenlandse clubs. Van Nistelrooy besloot bij PSV te blijven en wilde zich ook richten op het komende EK van 2000 onder leiding van Frank Rijkaard.

PSV - Manchester United
Op 22 april 2000 werd bekendgemaakt dat Van Nistelrooy naar Manchester United was gegaan voor een medische keuring. Drie dagen later meldden diverse media dat er een transfer van 29,5 miljoen euro was beklonken tussen PSV en Manchester United. Maar er ontstond onduidelijkheid en uiteindelijk werd de hele zaak afgeblazen. Tot overmaat van ramp zakte Van Nistelrooy op 28 april tijden een oefening door zijn knieën. Na een langdurige blessure keerde Van Nistelrooy in maart 2001 in een thuiswedstrijd tegen RODA JC eindelijk terug. Maar hij kon niet voor PSV spelen in de Champions League omdat PSV verzuimd had hem op de spelerslijst te zetten. Ondanks aanvragen ter dispensatie bleef hij niet speelgerechtigd.
Manchester United
Manchester United had nog steeds belangstelling voor de productieve spits en in april 2011 werd bekendgemaakt dat hij overkomt naar Manchester voor de lieve som van 30,4 miljoen euro. Bij deze club zal Van Nistelrooy zijn glorietijd behalen. In het eerste seizoen wist hij 36 keer het net te vinden van de tegenstander en werd tot speler van het jaar uitgeroepen. In het tweede seizoen was hij nog productiever door 44 goals te maken wat leidde tot het kampioenschap in de Premier League. Daarnaast was hij ook topscorer in de Champions League.
In het seizoen 2003-2004 ging de doelpuntenmachine na een vliegende start haperen; Van Nistelrooy kwam in een vormcrisis. Hij speelt weinig mede door een blessure die hem maanden aan de kant hield. In zijn vijfde en laatste seizoen (2005-2006) ging het weer gesmeerd. Hij werd tweede op de topscorerlijst met 21 treffers. Bij zijn afscheid heeft Ruud van Nistelrooy vele records op zijn naam staan: hij scoorde 150 doelpunten in 219 wedstrijden en is clubtopscorer op Europees  gebied met 38 doelpunten.
Real Madrid
In zijn laatste seizoen bij 'Man' kreeg Van Nistelrooy om onduidelijke redenen ruzie met trainer sir Alec Ferguson. Na de WK van 2006 kon Van Nistelrooy wat betreft Ferguson de club verlaten. Real Madrid kocht hem voor 15 miljoen euro over. Bij Madrid speelden toenertijd bekende spelers zoals Ronaldo, Robinho en Raúl.
In zijn eerste seizoen bij de 'Koninklijke' werd hij topscorer van de Primera Division en werd Real landskampioen. In het tweede seizoen werd Van Nistelrooy weer geplaagd door blessures. Hij speelde slechts 24 keer waarbij hij 16 keer doel trof. In het seizoen 2009-2010 gaf Van Nistelrooy te kennen dat hij Real wilde verlaten omdat hij vond dat hij te weinig speelde. Vele clubs dienden zich aan Liverpool, Tottenham Hotspur en Galatasaray.
HSV
Ondanks dat Van Nistelrooy het liefste bij een Engelse club wilde voetballen, werd zijn volgende werkgever het Duitse HSV. Weliswaar eerst op huurbasis want hij stond nog onder contract bij Real Madrid. Hierna nam HSV hem over. Van Nistelrooy miste wedstrijdritme en wilde dolgraag mee naar het WK in Zuid-Afrika. Daarom koos hij voor HSV puur om weer topfit te zijn.  
In het seizoen 2010-2011 kon Van Nistelrooy weer terug naar Real omdat Jose Mourinho hem als tweede spits kon gebruiken. HSV verhinderde deze stap vanwege het nog lopend contract. Van Nistelrooy gaf aan HSV te willen verlaten aan het eind van het seizoen.
Malaga
Van Nistelrooy keerde terug naar Spanje echter niet bij Real Madrid maar bij Malaga. Hij tekende een éénjarig contract. Malaga kwalificeerde zich met de Nederlander voor de Champions League 2012-2013. In mei 2012 maakte Van Nistelrooy bekend te stoppen met voetbal.
Incidenten en blessures
De carrière van Ruud van Nistelrooy kende naast hoogtepunten ook een aantal incidenten ten aanzien van trainers zoals de bondscoaches Advocaat en Van Basten. Ook met de trainer van Manchester United, Ferguson, raakte de verhouding getroebleerd. Daarnaast had hij ook diverse aanvaringen met andere voetballers. Berucht werd het zogenaamde Arsenal-incident.
Blessures markeerden ook de voetballoopbaan van Van Nistelrooy. Het begon bij een oefenwedstrijd van PSV tegen het Deense Silkeborg IF. Na een ongelukkige val bleek dat de mediale band van zijn rechterknie was afgescheurd.
Ruud van Nistelrooy is geboren op 1 juli 1976 in Oss. 

 

 

 

Met dank aan Wikipedia