Serc

Column

De ambitie van Anthony Lurling

Strookt de ambitie van Anthony Lurling - promotie van FC Den Bosch -  wel met het technisch en tactisch inzicht van de coach? Het rommelt binnen de club. Coach Ruud Kaiser heeft een assistent erbij gekregen en dat is niemand minder dan Fred van der Hoorn, manager Voetbalzaken van de Bossche club.

Van Fred van der Hoorn is bekend dat zijn ambities net zo hoog reiken als die van Lurling en zo mogelijk hoger. Na deze competitie en misschien nog een vervolg, mocht Den Bosch promoveren (dè ambitie), stopt Lurling naar alle waarschijnlijkheid met het actieve voetbal. Van der Hoorn blijft aan als er geen rare dingen gebeuren.

Ruud Kaiser, met een rode kaart op zak, zat op de tribune tegen Fortuna Sittard en moest aanzien dat zijn assistent (Fred van der Hoorn) na rust de zeer zwak spelende Italiaan Penna liet vervangen door Mats van Huijgevoort, nota bene de speler die Kaiser min of meer al heeft afgeschreven. Kaiser werd finaal gepasseerd door deze invalbeurt.

Kaiser verwelkomde de zet om Van der Hoorn als assistent naast zich te krijgen, maar oplettende 'watchers' zijn wat achterdochtiger. Is die zet niet meer een motie van wantrouwen net zoals die invalbeurt van Van Huijgevoort? 

Een coach die de ambities van een club niet waarmaakt, vliegt er uit. Dat is de procedure in voetballand. En Den Bosch speelt dramatisch. Het is tekenend dat matchwinner Joey Belterman na de krappe zege tegen Fortuna Sittard zich de laatste overwinning niet kan herinneren. 

Als Kaiser zijn congé krijgt dan is er nog geen man overboord. Fred van der Hoorn neemt het stokje over als interim en heeft in Anthony Lurling een speler die kan buigen op een grote staat van dienst en bij wie hij terecht kan voor alle ins and outs. En is dat eigenlijk niet de ambitie van Lurling? Zelf coach worden?

Mats Huijgevoort de gebeten hond

Verdediger Mats Huijgevoort is na zijn geblunder tegen een matig spelende De Graafschap de gebeten hond. Zijn twee fouten liepen fataal af en leidden tot de derde nederlaag voor FC Den Bosch op rij - eerst verlies van SC Cambuur in de beker, daarna van Jong PSV en gisterenavond.

Na wekenlang als reserve te hebben gediend kreeg Huijgevoort zijn tweede kans van trainer Ruud Kaiser. Kaiser geeft iedere speler een tweede kans en die heeft Huijgevoort nu dus opgesoupeerd. Of hij een derde kans krijgt van de coach is uiterst twijfelachtig. Kaiser moet daar heel hard over nadenken.

Het was erg stil in de kleedkamer, zei Tim Hofstede. FC Den Bosch staat nu op een droeve dertiende plek. De volgende tegenstander is koploper NEC uit Nijmegen. NEC heeft de eerste periodetitel binnengehaald. Het wordt een zware dobber voor Den Bosch.

bron: omroepbrabant.nl

Cruciale wedstrijd tegen De Graafschap

FC Den Bosch is uit op revanche na twee nederlagen op rij. Eerst het verloren bekerduel tegen SC Cambuur en vlak daarna de vernedering in het Philips Stadion tegen Jong PSV waar met 5-1 werd verloren. Trainer Ruud Kaiser moet het stellen zonder goudhaantje Erik Quekel. De topscorer zit nog twee schorsingen uit. En verder is een aantal spelers geblesseerd zoals Kevin Kabran.

Al met al een lastige opgave tegen De Graafschap. FC Den Bosch heeft al negen jaar op rij thuis niet meer gewonnen van de ploeg uit Doetinchem. Kaiser goochelt wat met wetmatigheden door te stellen dat als je al zoveel nederlagen hebt geleden, een overwinning niet lang op zich laat wachten.

Elke wedstrijd is anders en staat op zichzelf, luidt een andere en nog oudere voetbalwet. Vrijdag 3 oktober is de negende wedstrijd en is de helft van de competitie van vóór de winterstop gespeeld. FC Den Bosch staat op de achtste plek met elf punten net zoals De Graafschap. Vijf clubs met ieder tien punten hijgen in de nek van de Bossche club.

Na De Graafschap wacht NEC Nijmegen, een loodzware tegenstander en de huidige koploper. Kortom, dit zijn cruciale wedstrijden te beginnen thuis tegen De Graafschap en op 19 oktober uit in Nijmegen. Wil Den Bosch aansluiting houden bij de top vijf van de Jupiler League dan is het te hopen dat de wetmatigheid van Ruud Kaiser werkelijkheid wordt. In ieder geval tegen De Graafschap.

bron: fcdenbosch.nl

Vruchtbare samenwerking met Juventus

FC Den Bosch heeft nu drie jonge spelers van Juventus  uit Turijn binnen zijn gelederen. De drie talenten kwamen uit in de Primavera, de jeugdcompetitie in Italië. De clubleiding achtte het beter voor de spelers om uit te komen in een buitenlandse competitie dan in de Serie B in Italië.

Voor FC Den Bosch dat nogal krap bij kas zit, is deze overeenkomst op huurbasis een uitkomst. Met deze samenwerking volgt Den Bosch eredivisionist PEC Zwolle dat een soortgelijke samenwerking heeft opgebouwd met grootmacht Real Madrid.

Dit alles is het vruchtbare werk van de voorzitter van FC Den Bosch, Maarten de Gruyter die persoonlijke contacten op bestuurlijk niveau onderhoudt met Juventus. De Gruyter kan bij die club deuren openen. De uitstraling die Juventus heeft, straalt ook op FC Den Bosch af.

PEC Zwolle doet het goed in de eredivisie en staat nu ongeslagen op de vierde plek. Daarnaast speelt de club als bekerwinnaar internationaal mee in de Europa League. FC Den Bosch heeft inventief gehandeld binnen zijn beperkte financiële marges en hoopt op deze manier de stap te maken naar een hoger platform.

bron: nrc

Nieuwe spelers nieuwe kansen

 Minstens tien nieuwe spelers zijn er aangetrokken om de selectie van FC Den Bosch te versterken. Twee jonge spelers uit Zweden en twee net zo jonge spelers uit Italië van het beroemde Juventus uit Turijn geven de club zelfs internationale allure.

Daarnaast zijn er twee nieuwe keepers bij gekomen. Keepers zijn belangrijk: denk maar aan Tim Krul die zijn collega Cillessen verving voor de strafschoppenserie tegen Costa Rica afgelopen WK.

Mogelijk nog van groter belang is de terugkeer van Anthony Lurling. Hij wil niets anders dan weer op het hoogste niveau acteren, namelijk de eredivisie. Daar wil hij zijn oude club FC Den Bosch voor gebruiken. Zijn ambitie en die van de club lijken hierbij parallel te lopen. Daar is niets op tegen.

FC Den Bosch gaat voor promotie naar de eredivisie dit seizoen. In dat streven ontmoet de Bossche club tegenstanders zoals RKC Waalwijk, Roda JC en Sparta Rotterdam.
Die koesteren soortgelijke ambities. Met Lurling als ervaren speler die de jongeren op en buiten het veld kan sturen, zit er een gerede kans op promotie.

Laten we wel hopen dat de ziekenboeg minder vol raakt dan vorig seizoen en dat vooral Lurling verschoond blijft van blessures. Wij dichten hem een cruciale rol toe dit seizoen.

Over en uit en dan de uittocht

Het seizoen 2013/14 is over en uit. In de nacompetitie was Excelsior net een tree te hoog voor Den Bosch; thuis en uit zette de winning mood van de afgelopen weken zich niet om in een positief resultaat. Dat is geen verwijt echter slechts een constatering. Aan de inzet van de spelers en de realiteitszin van de trainer heeft het niet gelegen.

Voor een aantal spelers is dat een streep door hun ambities om hogerop - de eredivisie - hun capaciteiten te ontplooien. Middenvelder Barry Maguire stipte dat al aan in een interview aan het Brabants Dagblad zowat direct na de verloren wedstrijd in Woudenstein. Hij wil volgend seizoen dolgraag spelen op een hoger level. Zie hiervoor het bericht in Nieuws over.

Of aanvaller Furghill Zeldenrust volgend jaar ook op eredivisie niveau zal optreden, is afhankelijk of RKC Waalwijk zich handhaaft in de eredivisie. De RKC-huurling keert namelijk volgend seizoen terug naar zijn club. De uittocht begint nu eigenlijk al.

Inmiddels heeft FC Den Bosch wel een aantal cruciale spelers aan zich weten te binden voor het komend seizoen zoals Maarten Boddaert en Alexander Mols. Ook trainer Ruud Kaiser heeft een verlenging van een jaar van zijn contract. Dat is een goede zaak, maar is dat afdoende? Wat zijn de plannen van de clubleiding en hoe verhouden die zich met de financiële armslag van de club? Die is niet goed maar er wordt aan gewerkt. 

Mocht dat financieel plaatje spoedig op orde komen dan kan de club ambitie naast realiteit leggen om zo zijn plannen uit te kunnen stippelen. En mogelijk is daar ruimte beschikbaar voor het aantrekken van oudgediende Anthony Lurling.

De play-offs naar de voetbalhemel

Deemoedig buigen wij ons hoofd. We waren te sceptisch en lieten ons laatdunkend uit over FC Den Bosch, de spelers, de technische staf, het bestuur en wie dan ook. De club staat nu vierde in de Jupiler League met nog één wedstrijd te gaan, tegen Helmond Sport. Daarna wachten de play-offs waarop de club zijn vizier aan het begin van dit seizoen had gericht. Hulde voor het bereiken van dat doel, hulde aan de trainer en zijn selectie.

Nu het eenmaal zover is, worden de kansen bekeken en berekend. Keeper Bruno Appels is voor geen enkele tegenstander beducht. Laten FC Dordrecht, Excelsior en de anderen maar komen. We kunnen ze allemaal aan, zijn zijn woorden.

Maar dan? Als Den Bosch promoveert? Wat dan? Even blij zijn dat de voetbalhemel is bereikt? Hopen op een scenario à la PEC Zwolle of SC Cambuur? Het kan, maar dan zal er wel geld moeten worden binnengehaald, veel geld.

In ieder geval krijgt de spelersgroep van FC Den Bosch tienduizend euro van Willem II als beloning dat ze FC Dordrecht van een overwinning hebben gehouden en zodoende de Tilburgers geholpen hebben rechtstreeks te promoveren naar de eredivisie. Een sympathiek gebaar maar die tienduizend ballen zijn zò op; de club kan elke maand ternauwernood de salarissen betalen.

Geld is dé factor in het moderne profvoetbal. Wie wil er investeren in een Bossche voetbalclub? Russische miljardairs, echte oliesjeiks, de gemeente Den Bosch die nog geld over heeft van de Essent-miljoenen of via crowdfunding? Wat heeft FC Den Bosch te zoeken in de eredivisie?

De hemel moet niet de hel blijken te zijn anders kan Den Bosch beter in het vagevuur blijven van de Jupiler League.

De weg naar boven leidt naar de hemel

FC Den Bosch behaalde vrijdagavond op Valentijnsdag een verdiende overwinning op Sparta Rotterdam en kan weer naar boven kijken. De twee nederlagen na de winterstop tegen Willem II en Excelsior lijken de spelers van Ruud kaiser te boven zijn gekomen. Da's mooi, da's professioneel.

Maar de weg naar boven duurt nog lang want er zijn elf wedstrijden te gaan. Maar op een of andere manier is er iets wezenlijks veranderd in de Bossche ploeg. De effectiviteit is nog niet op orde maar de mentaliteit is dat wel. De ploeg is niet meer bang om te spelen en calculeert eventueel verlies erbij in. De angst om te verliezen zit niet meer tussen de oren. De weg naar boven is gevonden. Nu nog alleen maar klimmen want boven wacht de hemel.

Play offs 2013/14 ver uit zicht

Zege op Ajax

Fred van der Hoorn, technisch en voorlopig algemeen directeur, heeft het in zijn hoofd gezet dat de play offs gehaald moeten worden door zijn club. Om zijn woorden aan te halen: ze zijn een must. Poeh, dat is nogal wat. Den Bosch staat nu zestiende in de stand van de Jupiler League met 20 punten en de helft van de competitie 2013/14 is opgesoupeerd.

Als we er een eenvoudige rekensom op los laten en we vermenigvuldigen 20 punten maal 2 dan kom je uit op 40 punten aan het eind van de competitie. Dat zijn tien à twaalf punten te weinig om recht te hebben op die play offs. Ze zijn ver uit het zicht.

Weliswaar is er de hoop dat na de winterstop veel geblesseerde spelers weer inzetbaar zijn. Spits Tom van Weert wordt bijvoorbeeld node gemist. Maar dan nog. Het ontbeert FC Den Bosch aan een constante vorm dat zich in effectiviteit uitdrukt. De club is te afhankelijk van oprispingen van individuele spelers zoals Mols en Quekel die beide voor hattricks hebben gezorgd.

Laat de club (en in het bijzonder Fred van der Hoorn) die hoge verwachtingen echter los  dan schep je meer lucht en kunnen de spelers weer onbevangen voetballen. Niet meer gaan voor het algemeen klassement maar ritten winnen om in wielren termen te spreken.

foto: Henk van Esch

Effectiviteit is een schaars goed

Efficiëntie en effectiviteit zijn begrippen die nauw met elkaar zijn verweven

Efficiëntie is de mate van gebruik van middelen om een bepaald doel te bereiken; een proces wordt efficiënt genoemd als het weinig middelen gebruikt.

Effectiviteit geeft aan dat het doel van het proces bereikt wordt; het is geen proces maar de uitkomst van dat proces.

Processen worden zo gemaakt dat ze zowel efficiënt als effectief zijn. Dit noemt men verhogen van de productiviteit en dat is niet zo eenvoudig want doelstellingen kunnen botsen met de beoogde uitkomst lees effectiviteit. Die doelen worden gewoon niet gehaald.

Hoe vertaal je dit verhaal naar de huidige situatie waarin FC Den Bosch verkeert?

Captain Benjamin van den Broek zegt dat FC Den Bosch redelijk tot goed speelt, kansen creëert maar niet tot scoren komt. Het streven is om in de nacompetitie te komen. Zelf vindt hij dat hij effectief genoeg is want hij heeft al twee keer gescoord dit seizoen. Maar zes doelpunten in zeven wedstrijden is wel wat magertjes. Hoe staat het met de aanvalskracht van de club?

Aanvallers genoeg: Alexander Mols, Furghill Zeldenrust (nieuw), Jordy Thomassen, Ralf Seuntjens, Istvan Bakx, Erik Quekel (nieuw) en last but not least de geblesseerde Tom van Weert. Hij wordt node gemist, zegt Van den Broek. Hij is een garantie voor doelpunten maar is nog maandenlang niet inzetbaar. Seuntjens en Quekel moeten de kar trekken. Alleen heeft Quekel nog te weinig wedstrijdritme en is Zeldenrust vorige week geblesseerd geraakt.

Niet echt florissant en geruststellend. Den Bosch is een echt team volgens Van den Broek en heeft een goede serie wedstrijden nodig om van die gehate laatste plek te komen. Den Bosch heeft genoeg middelen tot zijn beschikking maar het schort aan doeltreffendheid. Harder trainen kan maar is geen garantie. Focus verscherpen? Probeer maar eerst van die twintigste plek te komen, dat is motiverend genoeg.

Nee, effectiviteit in voetbal is schaars en vluchtig: het komt en het gaat. Effectiviteit is erop gericht resultaat te boeken en in voetbal is daarvoor mentale en fysieke kracht nodig, ja zelfs van levensbelang om als club te overleven.

Beloftenteams: zegen of vloek?

foto: Henk van Esch

Er is veel te doen over de zogenaamde beloftenteams. De site fcdbfans.nl berichtte onlangs dat de reguliere clubs zoals FC Den Bosch als sparring partners worden gebruikt voor de jonkies van de grote clubs. Die jonge spelers kunnen zo lekker veel ervaring opdoen. En er kleeft iets vreemds aan die beloftenteams; ze kunnen noch promoveren noch degraderen.

Verder vrezen de 'gewone' clubs in de Jupiler League dat er weinig animo zal zijn bij het publiek. Die clubs zijn bang voor nagenoeg lege stadions te spelen. Dat bleek bij de wedstrijd van Jong FC Twente tegen FC Den Bosch. Er waren slechts 1502 toeschouwers in de Grolsch Veste, een stadion dat maar liefst 30.000 man kan herbergen (zie foto).

Ook dreigt nu dat spelers die de grote clubs kwijt willen, gedumpt kunnen worden in hun beloftenteams. Het betreft spelers die nergens ondergebracht kunnen worden en niet meer in aanmerking komen voor het eerste elftal. Zo'n speler is Ola Toivonen.

Mocht hij na deze zomer niet bij PSV vertrekken dan zou het zomaar kunnen dat hij de rangen van Jong PSV komt versterken. En dat leidt tot vertroebeling van de oorspronkelijke doelstelling van die beloftenteams. De Bossche trainer Ruud Kaiser voerde pas aan dat zo'n systeem in Duitsland al langer bestaat en dat het werkt. Maar wat in Duitsland werkt, hoeft niet op te gaan in Nederland. 

Drinkpauze

Ja, het was heet in Nederland. Helaas zijn er nog maar weinig mussen over maar de mussen die er nog zijn, vielen inderdaad van het dak. Heel Nederland lag afgelopen weekend aan of op het water en vijf Polen verdronken. Op de voetbalvelden van de Eredivisie en Jupiler League was het zo warm dat drinkpauzes werden ingelast.

Althans op de eerste wedstrijd van de Eredivisie, die van Ajax tegen Roda JC. Dat was op vrijdagavond in een tropische Arena. Toen was het echt nodig. Ondanks dat de volgende dagen koeler waren, bleven die drinkpauzes verplicht. En sommige trainers zagen zo'n pauze als een uitgelezen kans om hun ploeg die in nood verkeerde bij te sturen. Ruud Kaiser greep die kans aan in de wedstrijd tegen Willem II. En het was nodig want FC Den Bosch dreigde in de beginfase totaal overspeeld te worden. Na de drinkpauze ging het beter en werd zelfs de eerste gelijkmaker gemaakt.

Maar was zo'n pauze nodig? De scheidsrechters volgden blind een protocol van de KNVB zonder de locale situatie naar waarde in te schatten. Die pauzes waren door de lagere temperatuur overbodig. Het zal Kaiser een rotzorg zijn. Zijn team ging met één punt naar huis.

Een lauw gevoel

Wat is het leergeld van de zeven oefenwedstrijden van de afgelopen weken? Vier keer gewonnen, eenmaal gelijk gespeeld en twee keer verloren. Dat zijn cijfers maar die zeggen niet veel over de werkelijke situatie van de club. De laatste wedstrijd tegen Griekse voetballers is tekenend. Kansjes en zwakjes afgewerkt. Een lauw gevoel krijg je ervan.

Tegen een club als FC Twente had Den Bosch geen kans want te sterk. Maar tegen een club als FC Dordrecht werd onnodig verloren en als dat zich voortzet in de komende competitie ziet het er niet florissant uit. Het is geen kwestie van voetbaltechnische kwaliteiten maar eentje van mentaliteit en concentratie. Een tip: minimaal één uur verplichte meditatie per week voor de hele selectie.

Promotie en zelfreflectie

Want laten we wel wezen: wat voor zin heeft het om te promoveren en het seizoen daarop  te vaak te worden verslagen. Erg vernederend en niet goed voor het zelfvertrouwen. Zeker niet voor de fans. Van de andere kant, wat PEC Zwolle is gelukt afgelopen seizoen - zich handhaven in de Eredivisie - zou zo maar ook voor FC Den Bosch op kunnen gaan.