Kuban Krasnodar - Feyenoord

Wedstrijdverslag Kuban Krasnodar – Feyenoord 1-0 | 22 augustus 2013

Feyenoord heeft donderdag de uitwedstrijd tegen Kuban Krasnodar in de play-off ronde van de Europa League nipt verloren. De ploeg van trainer Ronald Koeman vertrok met een 1-0 nederlaag uit het Kuban Stadion, waardoor alleen winst volgende week in De Kuip volstaat voor een plek in de groepsfase van het Europese toernooi. Spits Ibrahima Balde maakte donderdag na een uur spelen het enige doelpunt van de wedstrijd voor de thuisploeg.

Dat Feyenoord een stugge tegenstander bleek voor Kuban Krasnodar, was in de eerste helft goed te zien aan het gedrag van de trainer van de thuisploeg. De Roemeen Dorinel Munteanu stond tot aan de rust vrijwel constant druk schreeuwend en gebarend langs de rand van het veld en was overduidelijk niet tevreden over het optreden van zijn ploeg.

Dat was voor een groot deel te danken aan het compacte spel van Feyenoord in de eerste helft. De ploeg van Koeman stond tot de rust weliswaar regelmatig fors onder druk, maar hield goed stand. Bovendien kreeg Feyenoord kort voor het verstrijken van de eerste helft een grote mogelijkheid om op voorsprong te komen. Dat was te danken aan Graziano Pellè die uitstekend voor zijn man kwam en van dichtbij de paal raakte.

Daarmee trok hij de stand in de wedstrijd qua schoten op de paal gelijk, want vroeg in de wedstrijd had Ivelin Popov aan de andere kant van het veld eveneens het houtwerk geraakt. De aanvaller tikte de bal tergend langzaam langs doelman Erwin Mulder, waarna de bal via achtereenvolgens de paal en de prima spelende Sven van Beek werd opgeruimd. Tegen die tijd had Kuban Krasnodar al een grote kans op een voorsprong laten liggen. Al vroeg in de wedstrijd kwam de pijlsnelle spits Ibrahima Balde na een diepe bal van achteruit oog in oog met Mulder, maar hij schoot naast.

Evenals in de eerste helft, kreeg Balde ook direct na rust een enorme kans om de score te openen. Na balverlies van de verder sterk spelende Armenteros werd de spits van Kuban Krasnodar in stelling gebracht, maar met alleen Mulder nog voor zich schoof hij de bal naast het doel.

Feyenoord, dat na een sterke slotfase in de eerste helft na rust minder goed uit de startblokken kwam, was daarmee gewaarschuwd, maar moest een kwartier later alsnog een tegentreffer van Balde incasseren. Opnieuw had Feyenoord moeite met een hoge dieptepass van achteruit, die door Popov in één keer verlengd werd richting Balde. De spits met nummer 99 kon de bal vervolgens bij de tweede paal vrij binnentikken: 1-0.

Voor Feyenoord brak daarmee een moeilijk fase in de wedstrijd aan, waarin de ploeg zich voornamelijk beperkte tot tegenhouden. Dat Kuban Krasnodar er niet in slaagde om de score verder uit te bouwen, was voor een belangrijk deel te danken aan de sterk keepende Erwin Mulder. Zo kwam de doelman ruim een kwartier voor tijd als winnaar uit de strijd in een rechtstreekse confrontatie met Popov, die er niet in slaagde om de bal van dichtbij in het doel te schieten.

Feyenoord wist ondertussen aan de andere kant van het veld slechts op schaarse momenten nog gevaarlijk te worden. Zo kopte Immers twintig minuten voor tijd over en slaagde invaller Ruud Vormer er in de slotfase niet in om een vrije trap uit kansrijke positie achter de keeper te schieten. Zodoende bleef tot aan het laatste fluitsignaal de 1-0 op het scorebord staan en weet Feyenoord dat volgende week winst is geboden in De Kuip.

Opstellingen en Scoreverloop

Kuban Krasnodar – Feyenoord 1-0

60’ 1-0 Baldé

Scheidsrechter: Turpin (Fra)

Geel: Van Beek (Feyenoord), Popov, Kozlov, Dealbert (Kuban Krasnodar)

Kuban Krasnodar: Belenov, Kozlov, Xandão, Dealbert, Boegajev, Tsorajev, Tlisov, Popov, Kaboré, Bucur (87. Sosnin) en Baldé (90. Cissé).

Feyenoord: Mulder; Van Beek, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi; Clasie, Immers, Vilhena (74’ Vormer); Schaken (65’ Manu), Pellè en Armenteros.