Serc

Feyenoord - Kuban Krasnodar

Wedstrijdverslag Feyenoord – Kuban Krasnodar 1-2 | 29 augustus 2013

Voor Feyenoord is het Europese avontuur van het seizoen 2013-2014 geëindigd in de play-off ronde van de Europa League. Het Russische Kuban Krasnodar bleek over twee wedstrijden te sterk voor de ploeg van trainer Ronald Koeman. Nadat de uitwedstrijd in Rusland met 1-0 was verloren, ging Feyenoord donderdagavond in De Kuip met 1-2 onderuit. Graziano Pellè maakte vroeg in de wedstrijd de enige goal voor Feyenoord, kort nadat hij een strafschop had gemist. 

De Kuip zinderde bij de aftrap van opwinding, als op de mooiste avonden die Feyenoord in de recente clubgeschiedenis meemaakte. Na de 1-0 nederlaag die Feyenoord in Rusland had geleden, was het duidelijk dat de ploeg van Koeman in eigen huis een prestatie van formaat moest leveren om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Het legioen besefte hoe groot de belangen waren die op het spel stonden en produceerde vanaf het eerste fluitsignaal een orkaan van geluid.

De elf Feyenoorders op het veld leken gedragen door de geluidsgolven, want de ploeg beleefde een uitstekende openingsfase. Waar Feyenoord in Krasnodar slechts sporadisch in de buurt van het vijandig doel wist te komen, greep de ploeg in De Kuip al vroeg in de wedstrijd een voorsprong. Uit een knappe steekpass van Lex Immers kon Pellè raak schieten, waarmee hij het stadion liet trillen van opwinding en de tussenstand gelijk trok.

Pellè herstelde daarmee bovendien een misser van enige minuten eerder, want nog voordat Kuban Krasnodar goed en wel doorhad dat de wedstrijd was begonnen, had scheidsrechter Michael Oliver de bal al op de strafschopstip gelegd. De Engelsman nam daarmee de enige juiste beslissing, nadat Samuel Armenteros over het been was gegaan bij Aleksei Kozlov. Pellè nam daarop plaats achter de bal en zag zijn harde schot gered worden door Alexander Belenov.

Hoewel de marge zodoende na de openingsfase ‘slechts’ één doelpunt was, had Feyenoord de zo gewenste goede start te pakken en ging daarna gretig op zoek ging naar een grotere voorsprong. Deze speelwijze leverde niet alleen grote kansen op voor onder meer Miquel Nelom (schot gered), Lex Immers (kopbal naast) en Pellè (kopbal over), maar zorgde er tevens voor dat Feyenoord achterin veel ruimte weggaf.

Hoewel Koeman had gekozen voor een defensie met veel snelheid, kreeg het elftal na twintig minuten een demonstratie van de ijzersterke omschakeling van de bezoekers. Daryl Janmaat verslikte zich op dat moment in de snelheid van zijn directe tegenstander Gheorghe Bucur, die met de bal aan zijn voet tot de achterlijn mocht reiken. Daarvandaan bereikte hij de vrijstaande Ivelin Popov, die van dichtbij alleen nog maar binnen hoefde te tikken.

Voor zover daarmee nog niet duidelijk was hoe effectief de Russische opponent was in de afwerking, bewees de ploeg dat andermaal vroeg na rust. Waar Feyenoord de meeste aanspraak maakte op een doelpunt, viel de treffer zomaar aan de andere kant van het veld. Dat gebeurde toen Bucur na een dieptepass de bal voor zijn voeten kreeg en een moment te veel ruimte werd gegund. De aanvaller besloot direct uit te halen en verschalkte op die manier doelman Mulder.

Die goal was een flinke dreun voor Feyenoord, dat wist dat het tegen het uiterste stugge Kuban Krasnodar nog drie keer moest scoren om door te gaan richting de groepsfase. Daarbij hielp het bovendien niet mee dat de tegenstander zich in het restant van de wedstrijd massaal terugtrok op eigen helft. Feyenoord zette nog wel aan, maar wist de Russische defensie tot het laatste fluitsignaal niet meer in problemen te brengen.

Ondanks de nederlaag rest Feyenoord nog een minieme kans op plaatsing voor de groepsfase van de Europa League. Uit alle ploegen die zijn uitgeschakeld in de play-off ronde, wordt vrijdag om 9.00 uur door de UEFA één club geloot die als vervanger van het geschorste Fenerbahçe alsnog aan de volgende ronde van de Europa League mag deelnemen.

 

Opstellingen en soreverloop

Feyenoord – Kuban Krasnodar 1-2

 Scoreverloop:

 7’ 1-0 Pellè

 19’ 1-1 Popov

 50’ 1-2 Bucur

Scheidsrechter: Oliver (Eng)

Geel: Martins Indi (Feyenoord), Bucur, Kozlov, Boegajev (Kuban Krasnodar)

Bijzonderheden: Pellè mist strafschop (3’).

Opstellingen:

Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Nelom; Clasie (53’ Vormer), Immers, Vilhena; Schaken (59’ Manu), Pellè en Armenteros (76’ Verhoek).

Kuban Krasnodar: Belenov; Kozlov, Xandão, Dealbert, Boegajev; Tlisov, Kaboré, Tsorayev (69. Sosnin); Bucur, Baldé (90. Cissé) en Popov (83. Fidler).