Serc

SC Cambuur-Feyenoord

Wedstrijdverslag Sc Cambuur – Feyenoord 0-2 | 3 november 2013

Feyenoord heeft zondagmiddag zeer goede zaken gedaan in de eredivisie door de uitwedstrijd tegen sc Cambuur te winnen. Een week voordat de ploeg van Ronald Koeman koploper AZ ontvangt in De Kuip, werd in Leeuwarden een belangrijke 0-2 overwinning geboekt. Lex Immers tekende op slag van rust voor de openingstreffer, na een moeizame eerste helft van Feyenoord. Invaller Mitchell Te Vrede maakte een kwartier voor tijd zijn eerste competitiedoelpunt voor Feyenoord en loodste de ploeg daarmee in veilige haven.

Dat Feyenoord in Leeuwarden bij rust met een glimlach de kleedkamer kon opzoeken, was geheel te danken aan de laatste minuut van de eerste helft. Via één van Feyenoords eerste vloeiende aanvallen kwam de ploeg toen op voorsprong via Lex Immers, die een voorzet van Jean-Paul Boëtius met de buitenkant van zijn voet in het doel tikte.

De voorsprong was tegen de verhoudingen op het veld in, want Feyenoord werd met name in de openingsfase fors onder druk gezet. Opgejut door een fanatiek thuispubliek kwam Cambuur sterk uit de startblokken en wist met agressief en opportunistisch voetbal Feyenoord geregeld in problemen te brengen. Kenmerkend was dat verschillende passes in die fase geheel onnodig over de zijlijn werden gespeeld of zomaar werden ingeleverd bij de tegenstander.

Feyenoord leek overdonderd door de speelwijze van de thuisploeg en wist in de eerste twintig minuten nauwelijks van eigen helft te komen. Het elftal kwam bovendien na tien minuten goed weg, toen Marcel Ritzmaier plotseling vrij voor het doel opdook. De middenvelder, die later in de eerste helft verschillende keren gevaarlijk werd via schoten van afstand, stuitte van dichtbij op Erwin Mulder.

Dankzij de voorsprong straalde Feyenoord na rust wat meer vertrouwen uit dan in de eerste helft, terwijl Cambuur niet bij machte was om de in de eerste helft geleverde arbeid een passend vervolg te geven. Feyenoord kwam zodoende steeds meer aan voetballen toe op het kunstgras in Leeuwarden, waardoor onder meer Boëtius via een kopbal op de lat kansrijk werd.

Omdat spits Samuel Armenteros, die op de plaats van de geschorst Graziano Pellè speelde, ondertussen te weinig in het stuk voorkwam, bracht Ronald Koeman in het laatste halfuur Mitchell Te Vrede in het veld. De spits, die in de bekerwedstrijd tegen HSV Hoek zijn eerste officiële doelpunt voor Feyenoord had gemaakt, greep de kans die hij kreeg met beide handen aan, want binnen tien minuten had hij de score verdubbeld.

De goal waarmee Te Vrede zijn ploeg in veilige haven loodste kwam voor een deel op het conto van de sterk spelende Ruben Schaken. De rechtsbuiten leverde ruim een kwartier voor tijd een van zijn vele voorzetten tijdens de wedstrijd af en zag hoe Te Vrede voor de goal zijn tegenstander de baas was en de bal via de onderkant van de lat binnenkopte.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld en wist Feyenoord dat het de aansluiting bij de top van de eredivisie had hervonden. Zo werd de ploeg een van de winnaars van de speelronde waarin verschillende directe concurrenten opnieuw puntenverlies leden.

Opstelling en Scoreverloop

Sc Cambuur – Feyenoord 0-2

 Scoreverloop:

 45+1’ 0-1 Immers

 73’ 0-2 Te Vrede

Scheidsrechter: Van Boekel

Geel: De Vrij (Feyenoord), Leeuwin, Droste (sc Cambuur)

Opstellingen:

 Sc Cambuur: Nienhuis; Droste, Leeuwin, Van der Laan, Bijker; El Makrini, Ritzmaier, Bakker; Lukoki, Hemmen en Brands (66’ Christovao).

Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Nelom (46’ Mathijsen); Clasie, Immers, Vilhena; Schaken, Armenteros (65’ Te Vrede) en Boëtius (80’ Bakkal).