Feyenoord-Roda JC

Wedstrijdverslag Feyenoord – Roda JC Kerkrade 4-0 | 1 september 2013

Feyenoord heeft de kater die het overhield aan de uitschakeling in de play-off ronde van de Europa League weggespoeld met een ruime 4-0 overwinning op Roda JC Kerkrade. De ploeg van Ronald Koeman kwam zondagmiddag in De Kuip geen moment in problemen en ging effectief om met de kansen die het kreeg. Ruud Vormer maakte vanaf de strafschopstip zijn eerste competitiedoelpunt voor Feyenoord, terwijl ook Graziano Pellè, Miquel Nelom en John Goossens trefzeker waren. Roda JC besloot de wedstrijd met tien man, wegens een rode kaart voor Henk Dijkhuizen in de slotfase.

Zo gretig en fanatiek Feyenoord uit de startblokken kwam in de Europese thuiswedstrijd tegen Kuban Krasnodar van drie dagen eerder, zo weifelend was de openingsfase zondag in De Kuip tegen Roda JC. De ploeg leek even tijd nodig te hebben om de vastigheden in het spel te hervinden, waarbij als verzachtende omstandigheid kon worden aangevoerd dat het elftal op twee posities was gewijzigd ten opzichte van de afgelopen duels. In de defensie kreeg Joris Mathijsen de voorkeur boven Bruno Martins Indi, terwijl Vormer de vervanger was van de geblesseerde Jordy Clasie.

In de eerste helft wist Feyenoord slechts bij vlagen het tempo in het aanvalsspel dusdanig op te voeren dat Roda JC serieus in problemen gebracht werd. Dit gebeurde bijvoorbeeld na een half uur spelen, toen een aanval over meerdere schijven eindigde bij Armenteros, die werd gevloerd in het strafschopgebied. De aanvaller verdiende daarmee zijn tweede strafschop in vier dagen tijd, nadat hij eerder tegen Kuban Krasnodar onrechtmatig was afgestopt. Waar toen Pellè plaatsnam achter de bal en miste, stapte dit keer Ruud Vormer naar voren. De middenvelder schoot vanaf elf meter overtuigend zijn eerste competitiedoelpunt binnen voor Feyenoord.

Door de strafschop aan Vormer te laten, liet Pellè een opgelegde kans lopen om zijn zesde doelpunt van het seizoen te maken. Dat de spits zich desondanks alsnog voor rust op het scorebord wist te werken, was nauwelijks een verrassing te noemen gezien de vorm waarin hij verkeert. Nadat hij al acht thuisduels op rij scoorde, schoot Pellè de bal vlak voor rust vanuit de tweede lijn hard in de kruising, zoals hij dat in de thuiswedstrijd tegen Roda JC van een seizoen eerder ook al had gedaan. Pellè evenaarde daarmee bovendien een clubrecord van Nico Jansen, die tijdens het seizoen 1975-1976 eveneens in negen thuiswedstrijden op rij scoorde.

Met de 2-0 tussenstand op het scorebord kon Feyenoord met een gerust hart aan de tweede helft beginnen, in de wetenschap dat Roda JC afgezien van een vrije trap van Mark-Jan Fledderus (naast) niet gevaarlijk was geweest voor rust. Het spelbeeld veranderde wat dat betreft ook nauwelijks in het tweede bedrijf. Hoewel de nauwkeurigheid in het aanvalsspel van Feyenoord geregeld ontbrak, maakte de gretigheid en agressiviteit waarmee het elftal speelde veel goed. De ploeg dankte daar twintig minuten voor tijd ook het derde doelpunt aan. Na prima drukzetten op de defensie van Roda JC werd de bal veroverd op het middenveld, waarna het spel snel verplaatst werd en de mee opgekomen Miquel Nelom werd bereikt. De verdediger vond zichzelf plotseling oog in oog met de keeper en schoot de bal beheerst in de korte hoek.

De eindstand werd kort voor tijd bepaald door invaller John Goossens, die vanaf ruim twintig meter afstand fraai raak schoot. Tegen die tijd speelde Roda JC al met tien man, omdat verdediger Dijkhuizen een rode kaart had gekregen na een tackle van achteren op Schaken.

Feyenoord – Roda JC Kerkrade 4-0

31’ 1-0 Vormer (strafschop)

44’ 2-0 Pellè

68’ 3-0 Nelom

86’ 4-0 Goossens

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Geel: Schaken, Pellè (Feyenoord), Fledderus (Roda JC Kerkrade)

Rood: Dijkhuizen (82’ Roda JC Kerkrade)

Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Nelom; Vormer, Immers (85’ Te Vrede), Vilhena (74’ Goossens); Schaken, Pellè en Armenteros (69’ Manu).

Roda JC Kerkrade: Kurto; Dijkhuizen. Biemans, Luijckx, Van Peppen (77’ Hupperts); Pluim (46’ Demouge), Donald, Bonavacia. Fledderus; Nemeth (64’ Sutchuin Djoum) en Hocher.