Serc

Feyenoord-FC Utrecht

Wedstrijdverslag Feyenoord – FC Utrecht 1-0 | 22 september 2013

Feyenoord heeft zondag goede zaken gedaan door in eigen huis FC Utrecht te verslaan. De ploeg van trainer Ronald Koeman boekte een zwaarbevochten 1-0 overwinning en steeg daardoor maar liefst vijf posities op de ranglijst. Tonny Vilhena maakte tien minuten voor rust de enige treffer van het duel, door op aangeven van Graziano Pellè koelbloedig af te ronden. Jean-Paul Boëtius begon voor het eerst sinds zijn rentree in de basis van Feyenoord.

De 1-0 voorsprong waarmee Feyenoord na 45 minuten spelen de kleedkamer opzocht, was gezien de kansenverhouding weliswaar verdiend te noemen, maar ook een tikkeltje gelukkig. Zo ontsnapte de ploeg al na acht minuten aan een achterstand, toen Jens Toornstra een prachtig genomen vrije trap buiten bereik van Erwin Mulder op de lat uiteen zag spatten.

Een voorsprong voor de bezoekers was gezien de moeizame openingsfase die Feyenoord beleefde niet onlogisch geweest. Het elftal werkte weliswaar hard, maar onzorgvuldigheid in de passing en een gebrek aan overtuiging zorgden ervoor dat het in de eerste twintig minuten van de wedstrijd rustig bleef rond het vijandelijke doel van Robbin Ruiter. Dat Feyenoord in die fase nauwelijks gevaar kon stichten was tevens te danken aan de organisatie van de bezoekers, die de rijen achterin gesloten hielden.

Het was dan ook een compliment waard dat de ploeg van Koeman er in het laatste kwartier van de eerste helft voor zorgde dat de doelman van FC Utrecht het een stuk drukker kreeg. Zo had Ruiter onder meer antwoord op een inzet van Graziano Pellè, die zijn schot uit de draai via het been van een verdediger gekeerd zag worden, maar was hij kansloos toen Vilhena voor hem opdook. De middenvelder was prachtig vrijgespeeld door de Italiaanse spits en rondde opvallend koel af: 1-0.

Hoewel de treffer van Vilhena gevoeld zal hebben als een meer dan welkome steun in de rug, bracht het niet de gewenste rust in de ploeg. Dat bleek vooral in de tweede helft, toen FC Utrecht er steeds meer in slaagde om Feyenoord terug te drukken op de eigen speelhelft. Het resulteerde onder meer in een grote mogelijkheid voor Willem Janssen, die vanaf de linkerkant werd vrijgespeeld maar zijn inzet van dichtbij op knappe wijze gekeerd zag worden door Mulder.

Omdat FC Utrecht het overwicht niet kom omzetten naar gevaarlijke doelkansen en Feyenoord verzuimde goed om te gaan met de steeds groter wordende ruimtes voor de tegenaanval, bleef het verschil tussen beide ploegen beperkt tot één doelpunt. Onder meer Jordy Clasie en ook Pellè hadden voor een grotere marge kunnen zorgen, maar zij vonden met respectievelijk een afstandsschot en een grote kans van dichtbij Ruiter op hun weg.

Naarmate de minuten wegtikten ebde het geloof weg bij de bezoekers, waardoor de overwinning van Feyenoord uiteindelijk niet meer serieus in gevaar kwam. Desondanks bracht het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bjorn Kuipers een golf van opluchting teweeg in De Kuip, wat alles te maken had met de drie gewonnen punten die Feyenoord naar de achtste plaats op de ranglijst loodsten.

Opstelling en Scoreverloop

Feyenoord – FC Utrecht 1-0

 Scoreverloop:

 35’ 1-0 Vilhena

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: Mathijsen, Goossens (Feyenoord), Ayoub, Bulthuis (FC Utrecht)

Opstellingen:

 Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen (46’ Nelom), Martins Indi; Clasie, Immers, Vilhena; Armenteros (60’ Schaken), Pellè en Boëtius (71’ Goossens).

 FC Utrecht: Ruiter; Markiet, Derijck, Heerings, Bulthuis; Janssen, Ayoub, Martensson (76’ Scheepers), Oar (59’ Van der Gun); Toornstra en De Ridder.