Ajax-Feyenoord

Feyenoord geeft voorsprong uit handen en verliest weer

18 augustus 2013
Feyenoord beleeft de slechtste competitiestart in de historie van de club. Zondagmiddag werd in de ArenA een 1-0 voorsprong uit handen gegeven waardoor de Rotterdammers nu in de eerste drie competitiewedstrijden geen enkel punt behaalden. Graziano Pellè zorgde nog voor de openingstreffer maar door twee doelpunten van Sigthorsson liep Ajax winnend het veld af: 2-1.

Ronald Koeman stuurde een 4-4-2 formatie het veld in met Pellè en Schaken als spitsen en maakte Sven van Beek zijn debuut. Feyenoord trok zich terug wanneer Ajax aan de bal was en werd de lange bal gehanteerd in de omschakeling. Dat resulteerde in een vroege voorsprong via de Italiaanse spits. Joris Mathijsen schoot de afgevallen bal uit een vrije trap van Vormer terug voor het doel waar Pellè de bal kon binnenwerken. Tot dan aan toe was Ajax nauwelijks in het spel voorgekomen en leidde Feyenoord de wedstrijd al vroeg na zes minuten.

De Rotterdammers waren echter niet bij machte dit vol te houden en werden steeds verder naar achteren gedrukt in de eerste helft. De ploeg van Koeman kwam niet meer aan voetballen toe en Ajax werd dominanter. De Amsterdammers kwamen op gelijke hoogte al was daar wel de hulp van scheidsrechter Kuipers voor nodig. Kuipers zag een overtreding van Ruud Vormer in het zestienmetergebied op Viktor Fischer terwijl er geen sprake was van enig contact tussen de spelers. Desondanks ging de bal op de stip en schoot Sigthorsson raak en bracht Ajax op gelijke hoogte.

Ajax ging nog voor rust op jacht naar de voorsprong. De druk op de Feyenoord defensie werd steeds groter waardoor de grootste uitdaging was om de rust te halen met een gelijke stand. Dat lukte echter niet. De verdediging ging in de fout en daardoor kon Sigthorsson voor zijn tweede goal van de middag aantekenen. Kort daarop klonk het rustsignaal en had Feyenoord de kostbare voorsprong binnen 5 minuten uit handen gegeven.

Na rust oogde Feyenoord veel rustiger aan de bal en kwam de ploeg weer aan voetballen toe. Terwijl de Rotterdammers sterk uit de kleedkamer kwamen ging Ajax steeds slordiger spelen en kwam het zo nu en dan onder druk van Feyenoord te staan. Wat alleen al vaker als probleem werd geconstateerd dir seizoen is dat het Feyenoord aan creativiteit ontbreekt om echte grote kansen te creëren. Pellè was nog het dichtst bij maar zijn kopbal op een voorzet van Schaken belandde in het zijnet.

Samuel Armenteros maakte twintig minten voor tijd zijn debuut als vervanger van Lex Immers. In een driespitsensysteem ging Feyenoord nog op jacht naar de gelijkmaker maar tot grote kansen leidde dit niet meer.

Stand>

Ajax – Feyenoord 2-1

6’ 0-1 Pellè
31’ 1-1 Sigthorsson (strafschop)
37’ 2-1 Sigthorsson

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: Eriksen (Ajax), Vormer, Mulder, Immers, Vilhena (Feyenoord)

Ajax: Vermeer, Ligeon (88’ Van der Hoorn), Alderweireld, Moisander, Blind; Poulsen, Eriksen, Schöne (78’Serero); Krkic (68’ Hoesen), Sigthorsson en Fischer.

Feyenoord: Mulder; Van Beek, Mathijsen (86’ Te Vrede), Martins Indi, Nelom; Vilhena, Clasie, Vormer, Immers (69’ Armenteros); Schaken (76’ Verhoek) en Pellè