Serc

Joris Mathijsen

Joris Mathijsen - 05/04/1980

De carrière van Joris Mathijsen begon in 1998 bij Willem II waarin hij vanuit de jeugd het eerste elftal haalt. Na zes seizoenen in Tilburg te hebben gespeeld gaat de verdediger spelen voor AZ. In Alkmaar groeit hij onder Co Adriaanse uit tot international en maakt hij in 2006 deel uit van de WK selectie. Diezelfde zomer verkoopt AZ Mathijsen voor zes miljoen euro aan Hamburger SV.

De loopbaan van Mathijsen neemt een vlucht in Duitsland. In vijf seizoenen komt hij tot 145 duels en zes doelpunten. Ook in het Nederlands Elftal is hij uitgegroeid tot een vaste waarde en zowel op het EK van 2008 en het WK van 2010 is hij basisspeler.

Málaga is zijn volgende bestemming nadat hij HSV na vijf seizoenen heeft verlaten. Het seizoen 2011/2012 verloopt uiterst succesvol voor de Spaanse club die op een vierde plaats eindigt. 

Na een teleurstellend EK in 2012 kondigt Mathijsen aan graag terug te willen keren naar Nederland. Technisch directeur Martin van Geel benadert de verdediger met de vraag of hij interesse heeft in een overgang naar Feyenoord. De 82-voudig international reageert positief en keert na een buitenlands avontuur van zes seizoenen terug op de Nederlandse velden.

Mathijsen is een welkome versterking met zijn schat aan ervaring na het vertrek van aanvoerder Ron Vlaar. Hij wordt geacht de jonge ploeg bij de hand te nemen maar krijgt in zijn eerste seizoen voor Feyenoord veel kritiek te verwerken. Met name aan het begin, en zijn rode kaart in de openingswedstrijd, vallen zijn prestaties tegen wat hem op veel verzet komt te staan. Mathijsen revancheert zich echter goed later in het seizoen en bewijst van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Hij komt in totaal tot 29 wedstrijden.