RKC - AZ

Scheidsrechter: Danny Makkelie

Toechouwers: 6000

De feitjes:

• AZ speelde in totaal 28 keer eerder tegen RKC, waarvan veertien maal in Waalwijk. AZ won zestien keer en verloor slechts negen ontmoetingen. Het doelsaldo is ruim in het voordeel van de Alkmaarders: 37-58. Kleine aantekening hierbij is dat de Waalwijkers thuis een beter doelsaldo hebben: 26-22.
  • AZ heeft sinds de oprichting 499 keer gelijkgespeeld. Mochten AZ en RKC zaterdag in evenwicht blijven, wordt de mijlpaal van 500 gelijke spelen bereikt.
  • n het seizoen 2009-2010 werd RKC in Waalwijk overklast door AZ. De Alkmaarders wonnen, mede door twee treffers van Maarten Martens, met 0-6.
  • Laatste vijf ontmoetingen:
    2012-2013: RKC Waalwijk - AZ 2-1 (Doelpunt: Altidore)
    2012-2013: AZ - RKC Waalwijk 3-3 (Doelpunten: Maher, Altidore, V. Elm)
    2011-2012: AZ - RKC Waalwijk 1-0 (Doelpunt: Gudmundsson)
    2011-2012: RKC Waalwijk - AZ 1-2 (Doelpunten: R. Elm, Benschop)
    2009-2010: AZ - RKC Waalwijk 6-2 (Doelpunten: El Hamdaoui 3x, Lens, Dembélé, Moreno)

In het Mandemakers stadion streden zaterdag 17 Augustus RKC Waalwijk en AZ beide voor de tweede drie punten van het seizoen. AZ was in de openingfase de ploeg die zeker wilde gaan winnen hier in Waalwijk, Ze scoorde ook al binnen drie minuten een goal via Aron Johannsson die in 4 wedstrijden ( inclusief JCS ) 4 doelpunten wist te maken. De goal ontstond aan de linkerkant waar Gudmundsson een voorzet op Nemanja Gudelj gaf die met meer geluk dan wijsheid in de kluts de helemaal vrij voor de keeper staande Aron Johannsson wist te bereiken en Johannsson rondde als een echte IJslandse spits heel koelbloedig af. AZ was ook na die goal van Johannsson nog de betere ploeg maar het incasseerde wel een vrije trap dertig meter van Esteban die in het begin van de competitie al zes keer mocht vissen. De vrije trap werd door oud NEC speler Remy Amieux recht op Esteban geschoten die vreemd genoeg nog moest grabbelen, gelukkig liep het voor AZ goed af. Nadat RKC dit van Esteban had gezien werd het eindelijk wakker en werd het zelf de betere ploeg waardoor ze veel kansen kregen. Dit hielden ze tot tien minuten voor de rust vol omdat toen AZ nog wel de tweede van de avond wilde gaan maken. Dit gebeurde in minutt 39 bijna in de beste actie van de hele eerste helft, Mattias Johansson was de man die van eigenhelft een solo opzette en bijna zelf het doel trof. Dit was de grootste kans om voor rust nog te scoren. Na rust leek het alsof RKC Waalwijk in de rust wonder thee had gedronken, AZ had blijkbaar niet verwacht dat ze zo fel uit de kleedkamer zouden komen waardoor de Alkmaarders met de rug tegen de muur werden gezet. Totdat er een uitbraak kwam via Roy Beerens die hem aflegde op Elm om te vuren,  die dat ook deed, maar jammer genoeg voor AZ de paal trof. Scheidsrechter Danny Makkelie had tot één uur spelen een prima wedstrijd gefloten, maar tot één uur, Na een uur spelen was er een cruciaal moment wat Makkelie verkeerd inschatte, Castelen brak uit en schoot de bal tegen de heup en daarna de hand van Jan Wuytens op. RKC Waalwijk en trainer Koeman voelde zich benadeeld en gingen harder spelen en alles op alles zetten. Ze brachten Jean David Beauguel in de ploeg de aangetrokken speler van deze zomerstop bij RKC, hij was groot, hij was sterk en hij was de AZ verdediging de baas. Nadat bij AZ Overtoom, Martens en Berghuis al in de ploeg gekomen waren wisten ze niet te voorkomen dat zelfs uit een zelf genomen corner RKC wist uit te breken en Beauguel wist te bereiken die zo over Viergever heen walste. Hij maakte via een soort lob over Esteban die in de situatie niks te zoeken had een goal. Maar, Maar, Maar het feestje in Waalwijk duurde niet lang na een werkelijk schitterende pass van Gudelj die we in deze wedstrijd amper gezien hebben, op Martens kwam de goal voor AZ via diezelfde Martens die via een heerlijke volley keeper Seda wist te verschalken. AZ wint met 1-2 van RKC Waalwijk.