Heerenveen - AZ

Scheidsrechter: Pol van Boekel

Toechouwers: 19500

De Feitjes:

• AZ speelde in totaal 42 keer eerder in de competitie tegen Heerenveen. AZ won dertien maal en verloor achttien ontmoetingen. Het doelsaldo is in het voordeel van de thuisploeg: 73-64.
  • Jeffrey Gouweleeuw, die voor de wedstrijd tegen Heerenveen afscheid neemt van het Friese publiek, speelt voor het eerst in het Abe Lenstra Stadion tegen zijn oude club. De verdediger kwam daar in drie seizoenen tot 65 wedstrijden, waarin hij vier keer scoorde.
  • Van de huidige selectie van AZ zijn er ook spelers die beide tenues droegen, namelijk: Jeffrey Gouweleeuw, Roy Beerens en Viktor Elm.
  • AZ-trainer Gertjan Verbeek was in Heerenveen zowel hoofdtrainer als assistent van Foppe de Haan. Alex Pastoor, was jeugdtrainer bij AZ, en was bij de Friezen de rechterhand van Verbeek. Ook de huidige teammanager van AZ, Hans Vonk, heeft een verleden als keeper in Friesland.
  • Laatste vijf ontmoetingen:
    2012-2013 Heerenveen - AZ 0-4 (Altidore 2x, Beerens, Gudmundsson)
    2012-2013 AZ - Heerenveen 0-0
    2011-2012 AZ - Heerenveen 3-3 (Doelpunten: Altidore 2x, Falkenburg)
    2011-2012 Heerenveen – AZ 5-1 (Doelpunt: Altidore)
    2010-2011 Heerenveen - AZ 0-2 (Doelpunten: Moreno, Wernbloom)

In het Abe Lenstra Stadion op 3 Augustus streden SC Heerenveen en AZ om de eerste drie punten van het seizoen 2013-2014. AZ trapte af en was na enkele seconden de bal kwijt. Het wist dat toen SC Heerenveen aan de bal kwam het een lastige avond zou gaan worden. Dat was ook echt zo, SC Heerenveen straalde frisheid uit en nam ook het initiatief. Meteen alle ballen op Esteban dat was hun motto en dat pakte niet goed uit, Esteban oogde een beetje onzeker en dat bleek ook in de derde minuut van de wedstrijd waar hij een terugspeelbal van Jeffrey Gouweleeuw in de voeten schoof van de Roon die op goal schoot en zag dat gelukkig voor AZ de bal bij Viergever strandde. Diezelfde Viergever nam toen eindelijk ook het initiatief voor AZ en ging een paar aanvallen opzetten. Dit bleek overigens niet effectief . SC Heerenveen was echt het eerste kwartier de betere ploeg zij creëerde de beste kansen en voor AZ ging maar ternauwernood goed. Maar in de 22ste minuut werd eindelijk de ban gebroken voor de Friezen na een handsbal van Jan Wuytens in het strafschopgebied was het een koud klusje voor Alfred Finnbogasson om de 1-0 binnen te schieten van elf meter. Na deze goal kwamen er wel echt kansen voor AZ via Beerens, Gudelj twee keer uit een corner en Aron Johannsson maar hij wou er maar niet in voor de Alkmaarders. Voor de rust tenminste want vijf minuten na rust zette net als Johann Berg Gudmondsson vorige week in de ArenA deed Mattias Johannsson na een solo vanaf eigenhelft en een combinatie met Aron Johannsson rondde hij keurig af met een volley. AZ dacht het lek gedicht te hebben en SC Heerenveen in de greep te hebben maar ook dat mocht niet zo zijn vier minuten na de aansluitingstreffer was het weer de goaltjesdief Alfred Finnbogasson die het net wist te vinden na een losser van Esteban. En weer twee minuten later was het Van Anholt die scoorde voor de Friezen na een aanval van Finnbagasson die hem aflegde op deze van Anholt en daarmee twee doelpunten en één assist heeft. Gertjan Verbeek zette toen na 57 minuten Maarten Martens in het elftal die daarmee een rentree boekte in de eredivisie. Verbeek had geen geduld en zette ook Steven Berghuis in het elftal voor ex-SC Heerenveen speler Roy Beerens. De ingevallen Steven Berghuis mocht van geluk spreken dat hij zes minuten later nog kon lopen. De centraleverdediger van SC Heerenveen Dijks kwam vol op zijn benen in en kreeg hiervoor natuurlijk rood. Een zeer domme rode kaart want deze charge vond plaats even voor de middellijn. Berghuis kon veder en Dijks moest eraf. AZ ging jagen en kreeg  vier minuten voor het einde van de reguliere speeltijd een corner, uit deze corner maakte Van La Parra hands en het werd dus een penalty voor AZ. Aron Johannsson ging er achter staan en rondde via de vingertoppen van Nordfeldt en de binnenkant van de paal koelbloedig af. Vier minuten kwamen erbij en dus zou het nog spannend kunnen worden in het Abe Lenstra Stadion. Maar in de 92ste minuut maakte Van La Parra die dus de penalty 4 minuten voor tijd veroorzaakte aan alle twijfels een einde hij zette via een mooi afstandschoot uit een assist van wie anders dan… , de 4-2 en dus was het een spektakelstuk in Heerenveen met zes doelpunten waarvan 2 strafschoppen waren en waarin Alfred Finnbogasson de Man Of The Match is geworden met 2 doepunten en 2 assists. AZ moet volgende week tegen Ajax opzoek naar revanche gaan.