FC UTRECHT - AZ

Scheidsrechter: Tom van Sichem

Toechouwers: 14486

De feitjes:

• AZ speelde in totaal 66 keer eerder in de competitie tegen FC Utrecht, waarvan 33 op vreemde bodem. De Alkmaarders wonnen uit zeven maal en verloren achttien ontmoetingen. Het doelsaldo in Utrecht is in het nadeel van AZ: 46-56.
  • AZ kwam in het seizoen 2003-2004 in Utrecht binnen vijf minuten op een 0-3 voorsprong, wat tevens de uitslag bleek te zijn. De doelpuntenmakers waren Ali Elkhattabi (2x) en Kenneth Perez.
  • Aron Jóhannsson loopt in alle competities dit seizoen 1-op-1. De Amerikaanse spits maakte in drie Eredivisieduels drie treffers, in de Johan Cruijff Schaal kwam hij tot scoren en ook in de eerste Europese wedstrijd van het seizoen vond de spits het net.
  • Laatste vijf ontmoetingen:
    2012 - 2013 AZ - FC Utrecht 6-0 (Doelpunten: Altidore 3x, Henriksen, Jóhannsson, eigen doelpunt)
    2012-2013 FC Utrecht - AZ 2-1 (Doelpunt: Reijnen)
    2011-2012 FC Utrecht - AZ 3-0
    2011-2012 AZ – FC Utrecht 2-0 (Doelpunten: R. Elm, Gudmundsson)
    2010-2011 FC Utrecht - AZ 5-1 (Doelpunt: Martens)

FC Utrecht tegen AZ bleek afgelopen jaren een lastige klus in de Galgenwaard voor AZ. Na vorige week waar FC Utrecht met 6-0 in Enschede van FC Twente verloor zou dit dit jaar niet zo moeten zijn, maar het tegendeel bleek toch waar. AZ begon net als afgelopen donderdag zeer gecontroleerd aan de wedstrijd, pas na drie minuten kwamen de Alkmaarders echt met de bal van eigen helft af en ver kwamen ze niet. Het was echt loeren wat AZ deed op een counter die er overigens maar zelden kwam. AZ was wel enorm slordig en wist maar soms met geluk voor rust de nul te houden. Die nul hield het wel tot de rust. Nadat Gertjan Verbeek een flinke preek had gehouden in de rust en Elm en Gudelj van het veld had gehaald en Ortiz en Overtoom had ingebracht zou iedereen denken dat AZ toch de trekker er over heen zou gaan halen. Ook dat gebeurde niet, sterker nog AZ kreeg een goal tegen, een goal van Steve de Ridder die uit een voorzet van Bulthuis die totaal niet werd verdedigd door Beerens de bal binnen gleed. Na 58 minuten deed Verbeek meteen het laatste in wat hij kon in dit duel namelijk: Maarten Martens inbrengen de Belg van wie toch nog wel wat werd verwacht, kon helaas  voor AZ ook niks brengen. De ridder bezorgde heel Utrecht helemaal een fantastische middag nadat hij ook nog na balverlies van Gudmundsson en een schitterende pass van Oar de 2-0 langs Esteban schoof. Het was echt niet best wat AZ liet zien in Utrecht en het zal zich donderdag tegen Atromitos thuis moeten revancheren. AZ verliest in Utrecht met 2-0.