FC GRONINGEN - AZ

Toechouwers: 18.109

De feitjes: -

FC Groningen beloont zichzelf met dik verdiende zege op AZ

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-1 gewonnen van AZ. Bij rust was de stand nog 0-0. Na een eigen doelpunt van AZ scoorde Gudmundsson de gelijkmaker. Invaller Richairo Zivkovic maakte vervolgens de winnende treffer.

In de aanloop naar de vierde thuiswedstrijd van het seizoen had trainer Erwin van de Looi een meevaller en een tegenvaller te verwerken gekregen met betrekking tot zijn selectie. Meevaller was de inzetbaarheid van Nick van der Velden, die zaterdagochtend geen hinder meer van zijn knie bleek te ondervinden en dus kon starten. Tegenvaller was het uitvallen van de zieke Michael de Leeuw, die om dezelfde reden als Género Zeefuik niet tot de wedstrijdselectie behoorde. Ook de geschorste Johan Kappelhof ontbrak, net als de geblesseerden David Texeira, Henk Bos en Nick Bakker.

Beginfase
Interim-trainer Martin Haar van tegenstander AZ had niet de beschikking over onder anderen Roy Beerens, Donny Gorter en Markus Henriksen. De extra belasting van de Europa League speelde Haar daarin ongetwijfeld parten. Groningen had aangekondigd er vanaf de eerste minuut vol op te klappen, maar was nu juist in die fase nog net iets te afwachtend bij het druk zetten op de tegenstander. Onder aanvoering van spits Nick van der Velden knokte de ploeg van trainer Erwin van de Looi zich echter in de wedstrijd.

In de eerste helft was er maar één ploeg die de intentie toonde om te voetballen en dat was de thuisploeg. Grote kansen waren er nog niet, maar mogelijkheden volop. Onder anderen Krisztian Adorjan, Nick van der Velden en Eric Botteghin probeerden het op uiteenlopende wijze, maar konden geen van allen het doel vinden. Doelman Esteban van AZ verrichte ook enkele reddingen. De Alkmaarders incasseerden voor de pauze twee gele kaarten.

Wisselingen
In het tweede bedrijf was het de uitploeg die de bal in eigen doel werkte. Nick Viergever was de ongelukkige van AZ die na een carambolage het laatste balcontact had na een vrije trap vlak buiten de linkerkant van het strafschopgebied. Lang kon Groningen niet van de voorsprong genieten. Nadat Filip Kostic met een gele kaart een lange reeks competitieduels van FC Groningen met minimaal één gele kaart in stand hield, was het een bijzonder rollertje dat Marco Bizot passeerde. Op aangeven van aanvoerder Maarten Martens loste Gudmundsson het schot en besloot topscorer Aron Johannsson dat een overstapje een doelpunt kon opleveren: 1-1.

Acht minuten na de gelijkmaker was Denni Avdic na Willie Overtoom de tweede invaller aan de kant van AZ. Weer vier minuten daarna wisselde Van de Looi voor de eerste keer. En opnieuw was er sprake van een gouden wissel. Krisztian Adorjan werd afgelost door Richairo Zivkovic, die slechts één minuut nodig had voor een treffer. Een prachtige voorzet van Van der Velden van de rechterkant werd door Zivkovic binnen gekopt: 2-1.