Serc

AZ - PSV

Stadion: AFAS Stadion

Scheidsrechter: Bjorn Kuipers

Toechouwers: 16.032

De feitjes: -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Wedstrijdverslag

ALKMAAR — AZ heeft PSV zaterdag de eerste competitienederlaag van het seizoen bezorgd. Door treffers van Nick Viergever en Aron Jóhannsson wonnen de Alkmaarders in eigen huis met 2-1 van de koploper. Ridgeciano Haps maakte zijn debuut.

AZ trad aan met een aangepast middenveld. Gertjan Verbeek koos voor meer controle door Celso Ortiz op de positie van Willie Overtoom te zetten. Deze formatie begon vol overtuiging aan het duel met de koploper en creëerde al snel een aantal kansen via Roy Beerens en Aron Jóhannsson. 

Viergever
De beloning liet 21 minuten op zich wachten. Uit een corner van Maarten Martens kopte Viergever overtuigend de 1-0 binnen. AZ vergat vervolgens door te drukken en liet het initiatief aan PSV.

Depay 
De Eindhovenaren zochten veelvuldig linksbuiten Memphis Depay, die Mattias Johansson en Esteban op de proef stelde. Het was dan ook geen toeval dat juist deze aanvaller de bezoekers tien minuten voor rust via een vrije trap op gelijke hoogte bracht: 1-1.

Wissels
Na rust vielen kort achter elkaar drie spelers geblesseerd uit. Viktor Elm kwam in het veld voor Markus Henriksen, die migraine had. Jeugdexponent Haps verving linksback Donny Gorter, terwijl PSV-doelman Jeroen Zoet met een liesblessure naar de kant moest. 

Jóhannsson
De verse keeper, Premyslaw Tyton, kreeg al snel de winnende treffer om zijn oren. Na een inschattingsfout van Joshua Brenet schoot Jóhannsson met een volley fraai over Tyton heen: 2-1. 

AZ kreeg vervolgens via Nemanja Gudelj nog een kans op de 3-1, maar zijn schot in de korte hoek werd goed gepareerd door de Poolse sluitpost. Het slordig spelende PSV kwam tijdens hun offensief niet veel verder dan een kopbal van Tim Matavz, die onschadelijk werd gemaakt door Esteban. Door deze driepunter vestigt AZ zich weer stevig in de subtop. Donderdag wacht in Alkmaar het Europa League-duel met PAOK Saloniki.

Verbeek: ‘Geknokt’
“Ik ben tevreden over het feit dat we lef hebben getoond en veel naar voren hebben gevoetbald”, zei Verbeek na afloop. “We hebben ontzettend veel energie in dit duel gestoken, ondanks de 120 minuten van woensdag tegen Sparta. We trokken goed het initiatief naar ons toe en hebben heel acceptabel gespeeld tegen een goede tegenstander. In de laatste fase hebben de jongens hard geknokt om de overwinning binnen te slepen.”