AZ - Go Ahead Eagles

Scheidsrechter: Eric Braamhaar

Toechouwers: 15.421

De feitjes:

• AZ heeft in de Eredivisie achttien keer thuis gespeeld tegen Go Ahead Eagles. Van die duels wonnen de Alkmaarders er acht, terwijl de Eagles tweemaal met een zege uit Alkmaar vertrokken. Daarnaast eindigde AZ - Go Ahead op het hoogste niveau acht keer in een gelijkspel. Het doelsaldo is met 22-14 in het voordeel van AZ.
  • Erik Falkenburg is momenteel de gevierde man bij Go Ahead Eagles. De AZ-huurling maakte in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (1-4) maar liefst drie doelpunten voor de promovendus. Als AZ’er kwam Falkenburg tot tien competitiedoelpunten in 44 duels. Bekijk de hattrick van Falkenburg tegen RKC
  • Op 20 oktober 1974 werd de wedstrijd AZ - Go Ahead Eagles (1-0) kortstondig gestaakt. Tijdens dit duel ontstond er een gat in het veld van 30 centimeter diep. Dit gat werd veroorzaakt door een constructie van de oude wielerbaan, waar de Alkmaarderhout na de Tweede Wereldoorlog op gebouwd werd. Vanwege gevaar voor spelers als Henk van Rijnsoever, Kristen Nygaard, Kees Kist en Ronald Spelbos moest het gat eerst gedicht worden, voordat de wedstrijd verder kon.
  • AZ speelt sinds 2006 in het huidige AFAS Stadion. Daarvoor was de knusse Alkmaarderhout jarenlang het vaste onderkomen van de Alkmaarders. Na de sloop van dit stadion werd een groot aantal stoeltjes overgedaan aan Go Ahead Eagles, die deze zitjes plaatsten in de Adelaarshorst
  • Laatste vijf ontmoetingen:
    2002-2003: Go Ahead Eagles AZ 2-3 (KNVB beker, Doelpunten: Perez, Meerdink, De Cler)
    2001-2002: Go Ahead Eagles - AZ 1-2 (KNVB beker, Doelpunten: Boussatta, Kromkamp)
    1997-1998: Go Ahead Eagles - AZ 1-2 (Doelpunten: Langerak, Huiberts)
    1997-1998: AZ - Go Ahead Eagles 7-1 (Doelpunten: Langerak 3x, Huiberts 2x, Wijker, Ricksen)
    1996-1997: AZ - Go Ahead Eagles 4-1 (KNVB beker, Doelpunten: Den Turk, Bociek, Goudmijn, eigen doel)

FRIS!

Alkmaar - AZ heeft drie punten in eigen huis gehouden tegen Go Ahead Eagles, AZ wist de promovendus met maarliefst 3-0 te verslaan vooral in de slotfase waren de Alkmaarders productief via: Viktor Elm en Steven Berghuis.

De zondagmiddag wedstrijd die om 14:30 in Alkmaar van start ging, begon voor AZ zeer prettig met veel kansen in het eerste kwartier en met een hoogtepunt van Aron Johannsson die tussen 3 spelers van Go Ahead Eagles met een fantastische keeper Room wilde verschalken, dit bleek helaas voor AZ en voor Aron tevergeefs.

Na een kwartier leek Go Ahead Eagles te beseffen dat ze AZ niet de hele wedstrijd konden laten komen en dus ging de ploeg uit deventer iets zoeken voorin bij het goal van Esteban met gevaar vooral bij Antonia en Houtkoop maar ook Marnix Kolder was met al zijn inzet zeer gevaarlijk bij vlagen.

Toen kwam na 25 minuten het hoogtepunt van de hele wedstrijd. Namelijk: Maaten Martens die op handen in Alkmaar wordt gedragen, en die na slecht verdedigen van: Van der Linden en Vriends, samen met Beerens een kans kreeg die hij na een hoge bal met een heerljke omhaal op de vuisten van Room schoot. Geen goal dus.

Die goal die viel na een half uur spelen in het AFAS Stadion. Nadat Sjoerd Overgoor Aron Johannsson ten val bracht, en diezelfde Amerikaanse Johannsson ging erachter staan en ronde koelbloedig weer af. 1-0 dankzij deze koelbloedige Aron Johannsson.

Bij Go Ahead Eagles was het toen een kwestie van moeten en bij AZ van mogen dit merkte je overigens niet terug in het spelbeeld. AZ maakte het spel en Go Ahead Eagles nam steeds de meeste tijd met standaard situaties. De goal bleef uit ook van Erik Falkenburg de ex AZ speler die niet best uit de voeten kwam bij zijn rentree in Alkmaar.

Na 90 minuten viel dan eindelijk de goal voor AZ. Na een kort genomen corner van Beerens op Berghuis die op zijn beurt de bal met een lob terug naar beerens gaf en Beerens die dan weer op zijn beurt de bal op het hoofd van Viktor Elm plaatste die keurig afrondde. Het was een goal die Viktor Elm hard nodig had aangezien de broer van Rasmus een zeer slechte wedstrijd speelde.

Ook Berghuis kreeg dan toch eindelijk zijn goal na vorig seizoen steeds als invaller veel kansen te hebben gekregen maar niet gescoord had en ook dit seizoen nog niet zijn goal te pakken tot minuut: 94. Na een schot op de paal van Beerens wist Berghuis in de Rebound afteronden eindleijk heeft Steven Berghuis zijn goal in dienst van AZ te pakken.