AZ - Ajax

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Toechouwers: 16268

De Feitjes:

• AZ en Ajax troffen elkaar 35 keer eerder in Alkmaar. De thuisploeg won zeven keer en speelde tien keer gelijk. Het doelsaldo is in het voordeel van de Amsterdammers: 41-63.
  • AZ heeft sinds de oprichting 499 keer gelijk gespeeld. Mochten AZ en Ajax zondag in evenwicht blijven, wordt de mijlpaal van 500 gelijke spelen bereikt.
  • Vorig seizoen werd het in Alkmaar 2-3 voor Ajax. De Alkmaarse treffers kwamen op naam van Jozy Altidore en Markus Henriksen. Voor de Noor was het een speciale treffer, het was namelijk zijn eerste goal in dienst van AZ.
  • Tijdens AZ - Ajax staan er twee IJslandse spitsen tegenover elkaar. Oud-AZ’er Kolbeinn Sigthórsson is na een lange periode van blessureleed weer de onbetwiste aanvalsleider van Ajax, terwijl Aron Jóhannsson zich bij AZ over de erfenis van Jozy Altidore ontfermt. Johann Berg Gudmundsson completeert het trio IJslanders dat in actie kan komen.
  • Jan Wuytens kan, als hij vandaag in actie komt, zijn 200e Eredivisie-wedstrijd spelen. De Belgische verdediger speelde 89 competitieduels voor Heracles Almelo, 119 duels voor FC Utrecht en één wedstrijd voor AZ.
  • Adam Maher neemt afscheid van het Alkmaarse publiek voor de wedstrijd tegen Ajax. De middenvelder uit de eigen opleiding vertrok afgelopen zomer naar PSV.
  • Laatste vijf ontmoetingen:
    2013-2014 Johan Cruijff Schaal: AZ - Ajax 2-3 (Doelpunten: Gudmundsson, Jóhannsson)
    2012-2013 Beker: Ajax - AZ 0-3 (Doelpunten: Altidore 2x, Gudmundsson)
    2012-2013 Comp: AZ - Ajax 2-3 (Doelpunten: Altidore, Henriksen)
    2012-2013 Comp: Ajax - AZ 2-2 (Doelpunten: Altidore 2x)
    2011-2012 Beker: Ajax - AZ 2-3 (Doelpunten: R. Elm, Benschop, Martens)

In een uitverkocht AFAS Stadion met bondscoach Louise van Gaal en Adam Maher (vanwege zijn afscheid) aanwezig werd AZ - Ajax afgewerkt. Zoals gezegd dus eerst het afscheid van Adam Maher die voor al zijn daden waaronder de goal in de KNVB Beker finale tegen PSV, door de supporters werd bedankt. Na dit afscheid van de oud AZ speler die uit de jeugdopleiding van de Alkmaarders kwam konden de 22 spelers het veld onder begeleiding van het arbitrale trio betreden. Ajax trapte af en dus was de wedstrijd van het jaar in Alkmaar voor de AZ supporters begonnen. AZ toonde veel lef en was fel in de openingsfase de eerste kans kwam ook voor AZ na vier minuten voor Aron Johannsson die na een pass van Viktor Elm in de handen van Vermeer schoot. Toen na ongeveer zes minuten kreeg Ajax iets meer grip op AZ en kwam het beter in de wedstrijd. Voor de wedstrijd werd er veel gesproeid op de grasmat in het AFAS Stadion en dat leidde bijna tot een cruciaal moment binnen tien minuten voor AZ toen Henriksen een uitglijder maakte en daardoor de pass van Viergever niet kon aannemen, Bojan kwam in balbezit maar schoot hard over het goal van Esteban. Even later was AZ weer gevaarlijk uit een corner van Gudmondsson die door Gudelj werd doorgekopt en via Elm net achterging. Na een kwartier kwam een schitterend moment via Nemanja Gudelj die zijn  vader Nebosja op de tribune had zitten, en hem liet zien dat hij een omhaal ook in huis heeft na een voorzet van Roy Beerens die een prima wedstrijd speelde haalde Gudelj via een omhaal uit en ging de bal één meter naast. Juist toen AZ weer iets beter werd kreeg Ajax 30 meter van het goal van Esteban een vrijetrap. En die bleek voor Eriksen mooi genoeg om hem ereens in te schieten, dat deed hij ook Esteban die onzeker oogde kwam te laat in de hoek en dus tekende Eriksen die in de belangstelling staat van vele clubs voor de 0-1. AZ kreeg hierdoor een mentale tik van de Amsterdammers. Wel was het twee minuten later dicht bij de aansluitingstreffer via Johann Berg Gudmondsson die een corner à la Rasmus Elm op de lat schoot. AZ zakte in door die mentale tik van Ajax en kwam vijf minuten voor tijd weer een beetje terug om toch nog met een gelijkspel de rust in te gaan. Dat gebeurde ook uit een corner van Johann Berg Gudmondsson kopte Gouweleeuw hem terug richting vermeer die mis tastte en daardoor Beerens de gelegenheid gaf om af te ronden en die kans liet Roy Beerens niet onbenut. Gertjan Verbeek ging dus tevreden de rust in met zijn AZ en Frank de Boer had iets anders aan zijn hoofd in deze pauze, Ajax keeper Vermeer moet overgeven in de rust en kon de wedstrijd niet hervatten. Jasper Cillessen was na de rust zijn vervanger onder de lat. In de tweede helft begon AZ een beetje slap en bood het Ajax de kans om aan te vallen en toe te slaan, Dat gebeurde overigens pas na één uur spelen in Alkmaar via Siem de Jong die uit een voorzet van Bojan, die niet een zeer gelukkige wedstrijd speelde de bal binnen kopte. Het was dus 1-2 en AZ ging weer jagen dat deed in de 54ste minuut Viergever ook die een cruciaal moment tegemoet ging hij passeerde na een pass van Beerens Van Rhijn die hem aan zijn shirt heel even trok waardoor Viergever ging liggen, de bal had Jasper Cillessen overigens al lang te pakken. Scheidsrechter Nijhuis was zeer gedecideerd en legde de bal op de stip en gaf ook nog rood aan Van Rhijn die het veld kon verlaten. Vanaf elf meter bleef Aron Johannsson zeer koel en hij schoot de 2-2 binnen voor AZ. Toen was de vraag of AZ dit keer wel kon profiteren van één man meer situatie. Dat lukte de ingevallen Maarten Martens die na vorige week zijn rentree te hebben gemaakt in de eredivisie ook in het AFAS Stadion terug was hij kreeg een oorverdovend applaus van de AZ supporters. Hij beloonde de AZ supporters en heel AZ met een schitterende pass op Viktor ELm die met een volley binnenkantvoet Cillessen verschalkte. Martens is terug! Het bleef een kwartier lang nog spannend in het AFAS Stadion maar toen Bas Nijhuis affloot na 93 minuten kwam aan alle onzekerheid een einde, AZ wint van Ajax verdiend met 3-2.