Atromitos - AZ (Europa League)

Stadion: Municipality Stadium

Scheidsrechter: David Fernandez Borbalan

Toechouwers: 8500

De Feitjes ( over Atromitos ):

• Historie
    Atromitos FC is in 1923 opgericht door een groep vrienden die op het Victoria Plein in Athene voetbalden. Samen met wiskundeleraar Vaggelis Stamatis, die tevens een bekende oud-voetballer in de Griekse competitie was, werd de club opgestart. In 2005 fuseerde de club met Chalkidona FC, maar behield het de eigen naam.
  • Degeradatie, de club degradeerde in 2008 uit de hoogste klasse van het Griekse betaalde voetbal. Het jaar daarop werd de ploeg een divisie lager kampioen. Zowel in het seizoen 2010-2011 als in het seizoen 2011-2012 verloor de ploeg de bekerfinale. Olympiakos Pireaus en AEK Athene bleken in deze finales te sterk voor de aankomende tegenstander van AZ.
  • Vierde
    Atromitos FC eindigde vorig seizoen knap als vierde in de Griekse Superleague onder leiding van trainer Georgios Paraschos. Er werden gedurende het seizoen onder meer overwinningen geboekt op sterkhouders AEK Athene, PAOK Saloniki en Xanthi.
  • Europees
    Europees voetbal is Atromitos FC niet onbekend. In het seizoen 2006-2007 bleek Sevilla een sta-in-de-weg voor de Griekse ploeg. Nadat de thuiswedstrijd met 2-1 verloren werd, was Sevilla in Spanje met 4-0 te sterk. Atromitos FC maakte het Newcastle United vorig seizoen erg lastig in de play-off-ronde voor de Europa League. De Grieken hielden thuis knap stand: 1-1, maar op St. James' Park werd met miniem verschil verloren: 1-0.
  • Bekende spelers
    In de huidige selectie van Atromitos FC zit een aantal opvallende namen:
  • Dimitros Papadopoulos speelde in 2004 voor het Griekse elftal dat het Europees Kampioenschap won. De nu 31-jarige aanvaller scoorde afgelopen weekend in het eerste competitietreffen met Ergotelis direct. Andere clubs waar hij voor uitkwam zijn onder meer: Panathinaikos, Dinamo Zagreb en Celta de Vigo.
  • Efstathios Tavlaridis heeft ook een indrukwekkende erelijst. De verdediger werd onder meer kampioen met Arsenal in het seizoen 2003-2004. Ook Lille, Saint-Etienne en OFI Kreta hadden de verdediger onder contract. Michalis Sifakis, Kostas Giannoulis, Sokratis Fytanidis en Elini Dimoutso zijn onlangs opgeroepen voor de nationale ploeg van Griekenland.
  • Stadion
    Atromitos FC speelt in het Municipality Stadium of Peristeri in Athene met een maximale capaciteit van 8.939 personen. Het veld wordt omringd door een sintelbaan.

Pas later in de Europa League zullen er wedstrijdverslagen worden gemaakt.