Serc

Wedstrijdverslagen

Bekijk hier alle wedstrijdverslagen van Ajax Amsterdam

SC Cambuur - Ajax (15 dec) 1-2

Ajax leek op bezoek bij Cambuur Leeuwarden af te stevenen op puntenschade. Waar Davy Klaassen woensdag tegen AC Milan in de slotfase niet in slaagde, lukte de Ajacied zondag uit de allerlaatste kans wel. Met een woest schot bezorgde hij zijn ploeg in de slotminuut de zwaarbevochten overwinning: 1-2.

Wat is het recept voor de verwerking van een teleurstellende uitschakeling in de Champions League? Ajax zocht en vond pas – letterlijk – op het allerlaatste moment de ingrediënten waarmee de midweeks opgelopen kater werd weggespoeld. De Ajacieden leken bij vlagen nog met de gedachtes in San Siro te vertoeven. Het resultaat was een karig aantal afgedwongen kansen. Aangevoerd door 10.000 enthousiaste toeschouwers had Cambuur vooral de eerste helft en in de slotfase perspectief op succes. Eerst mikte Erik Bakker de bal uit een vrije trap maar rakelings naast het doel van Jasper Cillessen. Vijf minuten kopte Mohamed El Makrini van dichtbij naast. Opnieuw konden de Amsterdammers, die dat moment zelf nog geen kans afdwongen, opgelucht ademhalen. 

,,We leden onnodig veel balverlies’’, blikte Frank de Boer terug op de geslaagde ontsnapping van zijn ploeg. ,,We brachten onszelf daarmee uit ons eigen spel. Vandaag bleef niet een speler onder de maat, maar waren het er wel zeven. Sommige jongens dachten het vandaag op 40 procent te kunnen volbrengen.’’ 

Was een gebrek aan scherpte een verklaring voor het slordige Ajax-spel op de Friese kunstgrassprieten? Wat de waarheid ook was; de Amsterdammers haalden voor rust wel een optimaal rendement uit de ene échte kans die ze creëerden. Vijf minuten voor de pauze leverde Davy Klaassen (na prima voorwerk van Kolbeinn Sigthórsson) de voorzet waaruit Lasse Schöne scoorde: 0-1. De eerste vlekkeloos verlopende aanval leverde Ajax direct een bingo op. Ondanks dat Frank de Boer zijn middenveld weer in ere had hersteld, met Daley Blind opnieuw als centrale man, verzuimden de Ajacieden vooral de eerste helft indruk te maken. Het niveauverschil bleef een voetbalmiddag lang (te) gering tussen de laatste kampioen van de Jupiler League en de regerend landskampioen. 

Met spits Sigthórsson was een van de nieuwe starters genoemd in de Amsterdamse basisploeg. Tegen AC Milan moest de IJslander zich nog tevreden stellen met een invalbeurt. Ruben Ligeon keerde net zo goed terug als linksback, terwijl Lucas Andersen zijn landgenoot Viktor Fischer uit de basis verdrong. ,,Lucas verdiende het ook weer eens zich te laten zien op het hoogste niveau’’, legde De Boer zijn keuze voor Andersen uit. ,,Hij is een groot talent.’’ Na zijn Europese duel schorsing vormde Joël Veltman met zijn kompaan Niklas Moisander weer een centraal koppel in de defensie.

Christian Poulsen, Bojan Krkic, Stefano Denswil en Fischer waren woensdag nog basisspelers in Milaan. Op Friese bodem begonnen ze toekijkend. De enige Ajacied die zijn bankbeurt waarschijnlijk lachend onderging was Jaïro Riedewald. De 17-jarige A-junior was door De Boer zaterdag aan zijn wedstrijdselectie toegevoegd. De verdediger mag ook na het treffen met Cambuur – in de historie werd Cambuur – Ajax slechts vier keer gespeeld – blijven dromen van een debuut in Ajax 1.

Het roodgekousde Ajax (een aanpassing vanwege de witte Cambuur-kousen) kwam na rust iets meer in het eigen spel. Met Danny Hoesen (voor Sigthórsson) en Fischer (voor Andersen) de laatste twintig minuten als invallers, hoopten de Ajacieden op extra stootkracht voor een beslissende tweede treffer. Wonderlijk genoeg viel er in die slotfase vooral veel in de Amsterdamse zestien te beleven. Cambuur zette alles op alles om een gelijkmaker te forceren. Zo trok centrale verdediger Ramon Leeuwin brutaal mee ten aanval. En dat bleef niet zonder gevolgen. Tien minuten voor tijd verrichtte Cillessen een sublieme redding op een kopbal van Leeuwin. Twee minuten later ging het denkbeeldige Cambuur-dak er alsnog af. El Makrini bracht de bal in het doelgebied, waarna Michiel Hemmen het laatste, doeltreffende tikje gaf: 1-1.

Ajax-huurling Jody Lukoki vierde het uitzinnige Cambuur-feestje vanuit de dug-out. De aanvaller van Cambuur was na driekwart wedstrijd gewisseld. Ajax oogde aangeslagen door de tegenslag. Cambuur-trainer Dwight Lodeweges liet zijn ploeg vol op de aanval spelen. In de extra tijd viel het doelpunt gelukkig toch aan de overkant van het veld. Klaassen schoot van niet al te grote afstand hard raak: 1-2. Ajax ontsnapte daarmee aan een gelijkspel. Last-minute, maar daarmee niet minder spectaculair.

,,We hebben vandaag met vuur gespeeld’’, besloot De Boer zijn terugblik. ,,Vooral in de slotfase weet je, dat als Cambuur va banque speelt een bal verkeerd kan vallen. Waarna deze erin vliegt. We hebben veel geluk dat we vandaag met drie punten weg gaan. Maar het was vandaag heel slecht. Ik ben zeer ontevreden over ons spel, maar blij met de punten.’’ 

AC Milan - Ajax (Champions League 11 december) 0-0

Ajax is er niet in geslaagd de knock-outfase te bereiken van de Champions League. Bij AC Milan bleef de ploeg van Frank de Boer ondanks een vroege rode kaart bij de Italianen steken op 0-0. En dat was niet genoeg om de tweede plek te veroveren in poule H.

De opdracht kon niet duidelijker: alleen bij winst in San Siro zou Ajax zich plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League. Een ouderwetse ‘erop of eronder’-wedstrijd voor de Amsterdammers, die de laatste weken zo enorm in vorm waren. Het leek ‘erop’ te gaan worden toen AC Milan al na 22 minuten met 10 man kwam te staan nadat aanvoerder Riccardo Montolivo met rood van het veld werd gestuurd vanwege een overtreding op Christian Poulsen.

Maar het werd toch ‘eronder’. Dit natuurlijk tot grote teleurstelling van De Boer. ,,Als je kijkt naar twee wedstrijden tegen Milan, denk ik dat we meer hadden verdiend. Vandaag heeft het anti-voetbal gewonnen. Het is ongelofelijk moeilijk om van Milan te winnen, ook als ze met tien man staan. Met elf man willen ze nog wel voetballen, maar met een man minder al helemaal niet meer. Ze hebben alles gedaan om die 0-0 over de streep te trekken. Dat is hun goed recht, maar het is heel frustrerend. De scheidsrechter had wel wat meer blessuretijd mogen rekenen, want soms deden ze een minuut over een ingooi.” 

Poulsen was een van de verrassingen in de basiself van Frank de Boer. De coach had het veelgeprezen middenveld – Klaassen, Blind, Serero – (noodgedwongen) aangepast. Bij gebrek aan een linksback nam Blind die positie weer in. Poulsen kreeg daardoor weer een basisplaats centraal op het middenveld. Bojan, trefzeker als invaller de afgelopen twee wedstrijden, kreeg in de punt van de aanval de voorkeur boven Danny Hoesen. 

Milan, met sterren als Mario Balotelli, Kaká en Nigel de Jong, kwam in de beginfase van het duel al een paar keer goed weg. In de vijfde minuut was Poulsen meteen dicht bij de openingstreffer. Hij kopte uit een corner van op de binnenkant van de paal. Een kwartier later leek Davy Klaassen de 0-1 te maken, maar zijn vliegende kopbal ging er net niet in. Vlak daarna kreeg Montolivo rood en leek Ajax op rozen te zitten. Toch leken de Amsterdammers niet meteen raad te weten met de manmeersituatie. Tot aan de rust creëerde de ploeg amper nog kansen.

De Boer liet Poulsen achter in de kleedkamer en bracht Hoesen in om tot meer stootkracht te komen. Het begon beter te lopen: Klaassen schoot in de 67ste minuut hard op keeper Abbiati, Fischer schoot even later via een Italiaans been net naast. Ajax zette daarna alles op allesl. Sigthórsson kwam erin voor Bojan en tien minuten voor tijd werd Mike van der Hoorn er als een ‘stormram’ ingebracht voor Serero. Het mocht niet baten, de bal wilde er niet in, en Milan bleek kampioen tijdrekken. Even leek het nog te lukken. In de slotseconden probeerde Klaassen, de man die de absolute weken in absolute topvorm was, het met een omhaal. Maar ook toen ging de bal net naast. 

De Boer: ,,Wij hebben er alles aan gedaan. Ook op het laatst door Sigthórsson en Van der Hoorn in te brengen. Maar de bal wilde er gewoon niet in. Ik weet niet hoeveel voorzetten er vanaf de zijkanten zijn gekomen, maar we kwamen gewoon steeds een teen tekort. Toch ben ik trots op de ploeg. Ik denk dat we als Ajax hebben laten zien dat we voor niemand onder hoeven te doen. Wij hadden net zo goed bij het rijtje van 16 clubs kunnen staan, die wel overwinteren in de Champions League.”

Ajax eindigt als derde in de poule achter FC Barcelona en AC Milan en gaat na de winter verder in de Europa League. Het is zeker geen schande om achter deze clubs te eindigen, maar het zal nog wel even blijven knagen de komende weken: wat was Ajax dichtbij.

Ajax - NAC 7 december 4-0

Davy Klaassen was dé uitblinker in Ajax’ laatste thuiswedstrijd van 2013. Drie (fraaie) treffers van de Hilversummer waren het fundament onder de probleemloze 4-0-overwinning op NAC Breda. Nadat ook Bojan Krkic had gescoord, was definitief sprake van een geslaagde generale repetitie voor het Champions League-duel met AC Milan.

Ajax kende zaterdag weinig problemen met NAC, de opponent die de Amsterdammers in de historie toch al weinig hoofdbrekens opleverde. Na 47 edities van Ajax – NAC staat de teller wat betreft Amsterdamse overwinningen op 38. Het lukte de mannen van Nebojsa Gudelj niet om een extra overwinning toe te voegen aan de drie zeges die de Noad Advendo Combinatie Breda in totaal boekten op Amsterdamse grond. 

De soepele zege was extra welkom, vier dagen voor de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen AC Milan. Woensdag beslissen de Rossoneri en Ajacieden wie 2014 vervolgt in de Champions League. Ajax heeft alleen aan een zege genoeg om een vervolg in de Europa League te voorkomen. Frank de Boer koos er ook tegen NAC Breda voor om zijn middenveld ongewijzigd te laten. De middenlinie rendeerde eerder al uitstekend in de duels met FC Barcelona en ADO Den Haag. Daley Blind was daarom ook tegen NAC weer de controleur op het middenveld. Exact vijf jaar na zijn debuut in Ajax 1 (FC Volendam – Ajax, 7 december 2008) vond ‘kleine Blind’ Davy Klaassen en Thulani Serero naast zich op het soepel lopende middenveld. De balans en samengevalde klasse op (vooral) het Amsterdamse middenveld, bleek opnieuw een sleutel tot succes. Omdat Lerin Duarte donderdag geblesseerd raakte, moest de Ajax-trainer wel op zoek naar een nieuwe linksback. Ruben Ligeon was tegen NAC de linksback van dienst. 

De keuze voor stabiliteit betaalde zich – vooral via Klaassen – al voor de rust rijkelijk uit. Na een bij vlagen slordig eerste halfuur, waarin de Amsterdammers wel de broodnodige kansen afdwongen, opende Klaassen na 34 minuten de score. Schöne (inmiddels een vertrouwd gezicht als rechteraanvaller) leverde de voorwaartse pass-op-maat waarna Klaassen koelbloedig raak schoot. De verhoudingen binnen de lijnen kwamen daarmee ook op de scoreborden tot uiting: 1-0. Het was ook Klaassen die alle ruim 50.000 Ajacieden in de ArenA met een goed gevoel richting de rust dirigeerde. De wijze waarop de zelf opgeleide Ajacied toesloeg was fenomenaal. Klaassen nam de assist van Fischer in een keer op zijn voetbalschoen. Ten Rouwelaar had het nakijken: 2-0.

De Ajacieden konden daarna definitief vrijuit spelen. Ook omdat het verweer van de gasten magertjes bleef. Twee spaarzame Bredase uitvallen leverde Jasper Cillessen wél dubbel werk op. De Ajacied verrichtte twee reddingen, terwijl hij iets later mazzelde bij een inzet van Stipe Perica. De Kroaat raakte de paal. Ajax haalde daarmee ongeschonden de finish. Cillessen en zijn collega-Ajacieden hielden al vier competitiewedstrijden op rij de nul. De Amsterdammers sloegen zelf veertien keer toe tegen achtereenvolgens NEC, Heracles Almelo, ADO Den Haag en NAC Breda. Het zijn fraaie, eigenlijk oppermachtige cijfers.

Ondanks een gebrek aan spanning, viel er nog genoeg te genieten. Opnieuw speelde Ajacied van de Wedstrijd Klaassen een hoofdrol. De blonde middenvelder plukte een passje van captain Niklas Moisander fraai uit de lucht. Klaassen controleerde, gaf eerst Kees Kwakman en vervolgens ook Ten Rouwelaar het nakijken, waarna hij de bal in een leeg doel schoof. De 3-0 was van eenzelfde schoonheid als Klaassens tweede van de avond. Vier minuten later pikte ook invaller Bojan zijn doelpunt mee. Op aangeven van rechtsback Ricardo van Rhijn gaf de huurling van Barça zijn invalbeurt (net als hem lukte tegen ADO) extra glans met een treffer. NAC beëindigde het treffen zelfs met tien man na rood voor Joey Suk. De invaller botvierde zijn onmacht botweg op het onderstel van Viktor Fischer. Met het tiental overgebleven NAC’ers was de onmacht van de gasten extra treffend uitgedrukt. 

De fraaie uitslag en het dito spel voorzagen de Ajacieden van een extra lading vertrouwen voor de midweekse uitwedstrijd in Milaan. Het was daarom extra meegenomen dat De Boer naast Bojan ook Stefano Denswil en Christian Poulsen wedstrijdminuten kon laten maken. Het was daarmee in vele opzichten een geslaagde zaterdagavond in de bijna uitverkochte Amsterdam ArenA. ,,Als we erin slagen dit goede gevoel te behouden en dit spel blijven spelen, ben ik ervan overtuigd dat we aan het einde van het seizoen kampioen zijn’’, besloot Frank de Boer zijn terugblik op Ajax – NAC.

ADO Den Haag - Ajax 1 december 0-4

Ajax heeft zondagmiddag een simpele zege op bezoek bij ADO Den Haag geboekt. Dankzij goals van Klaassen, Fischer, Van Rhijn en Bojan eindigde het 100ste Eredivisieduel onder leiding van coach Frank de Boer in een klinkende 0-4 overwinning. Daarmee trok Ajax de goede lijn na de spectaculaire zege op FC Barcelona door.

Na de sensationele 2-1-overwinning op FC Barcelona had Frank de Boer zijn winnende ploeg natuurlijk niet willen aanpassen; never change a winning team. De blessure van Nicolai Boilesen dwong de Ajax-trainer desondanks toch tot verandering. De positie van Daley Blind was extra interessant. Werd het opnieuw een plek op het middenveld, of keerde hij toch terug op zijn ‘oude’ maar vertrouwde plek als linksback. De Boer liet de Ajacied starten vanaf de plek waarop Blind vooral tegen Barcelona indruk maakte, centraal op het middenveld. Lerin Duarte werd daarmee de verrassing tussen de elf startende Ajacieden. Hij speelde als linksback. ,,Lerin heeft daar nooit gespeeld, maar ik denk wel dat hij als linksback uit de voeten kan. Bovendien wilde ik het middenveld niet veranderen’’, lichtte De Boer zijn keuze vooraf uiterst nuchter toe. De keuze om Duarte linksback te zetten ontstond overigens dinsdagnacht in de euforie na Ajax - Barcelona. De Boer: ,,In gesprek met mijn broer Ronald opperde hij om Duarte linksback te zetten. Daar is het idee geboren.’’

Stefano Denswil startte als centrumverdediger en hield daarmee Niklas Moisander uit de basis. Bojan Krkic keerde in de Hofstad terug in de wedstrijdselectie. De huurling van Barça besloot daarmee een vervelende periode sinds zijn kwetsuur uit de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Halverwege de tweede helft kon Bojan zelfs zijn rentree maken. De Spaanse Ajacied is daarmee ook tijdig fit voor de do-or-die-wedstrijd, met als inzet een vervolg in de Champions League, tegen zijn oude club AC Milan. Moisander kwam alleen de slotminuten nog in actie. Zijn 150ste Eredivisie-optreden was daarmee een korte. 

Ajax opende sterk in het Kyocera Stadion. Nadat eerder al Viktor Fischer de bal listig in het doel leek te prikken (maar voorlangs mikte), opende Davy Klaassen de score al na tien minuten. Het voorwerk van Viktor Fischer en Thulani Serero – de kleine Zuid-Afrikaan kon doorkoppen op Klaassen - was waardevol. Klaassen toonde koelbloedig killersinstinct door de bal rustig over Gino Coutinho heen te knikken: 0-1. Ajax had daarmee al in de openingsfase de gewenste voorsprong bemachtigd. De Amsterdammers behielden de controle in de wedstrijd, mede door het opnieuw sterke spel van controleur en aanvoerder Blind. 

Ajax kon de voorsprong tien minuten voor rust al verdubbelen. Nadat ditmaal Klaassen (ook uitblinker in de ploeg van De Boer) en Lerin Duarte gezamenlijk het voorwerk verrichtten, was ditmaal Fischer de afmaker. De Deense aanvaller schoot hard raak: 0-2. Het was, zoals Boilesen tijdens de wedstrijd twitterde: bam! door zijn landgenoot Fischer. Jasper Cillessen leverde in de Residentie ook zijn nuttige bijdrages. De Groesbeker kon een scherp aangesneden kopbal van oud-Ajacied Vito Wormgeer keren. Later toonde Cillessen eenzelfde klasse bij een inzet van Michiel Kramer. Zo was er, halverwege de wedstrijd en uiteindelijk de gehele middag, geen wolkje aan de lucht voor de Amsterdammers. 

Na de treffers van Klaassen en Fischer werd overigens steeds teleurstellend duidelijk hoezeer de inbreng van de Ajax-supporters werd gemist. Een doelpunt vieren zonder meegereisde fans is toch echt veel minder leuk. Doelpunten vier je niet in een stil stadion. De boodschap van de fans die de spelersbus ’s ochtends bij vertrek vanuit de ArenA succes wensten had veel weg van een oprechte hartenkreet: net als de spelers en stafleden hopen ook de fans er volgend seizoen gewoon weer bij te zijn in Den Haag. ‘Without fans No Football’, prijkte iets later op een spandoek van de ADO-aanhang. Zo was het maar net.

Ook de treffer van Ricardo van Rhijn werd zodoende in relatieve stilte gevierd. De rechtsback beproefde zijn geluk van afstand en zag zijn poging via de handschoenen van de zwakke Coutinho tot doelpunt gepromoveerd: 0-3. De Ajacieden lagen daarmee helemaal op koers om de recordscore in een uitwedstrijd tegen ADO te evenaren. Op 13 augustus 1989 werd het in het oude Zuiderpark 0-4 voor de Ajacieden. Aron Winter, Pál Fischer, Jan Wouters en Ronald de Boer hielpen de bezoekers aan een record dat vandaag werd geëvenaar. Bojan gaf zijn rentree extra kleur door in de slotminuut na een combinatie met Danny Hoesen voor de 0-4 te zorgen. Zo (her)schreven de Ajacieden vijf dagen na de onvergetelijke thuiszege op Barcelona, opnieuw weer een klein beetje historie.

De Boer: ,,Als staf kunnen we heel tevreden zijn met deze overwinning. De spelers hebben hetzelfde gebracht als in afgelopen wedstrijden. Dat is een pluspunt en zo hoort het ook. Ik hoop ook dat de spelers dat beseffen. We hebben goed gevoetbald en goede korte combinaties laten zien. ADO werd weliswaar nog twee keer gevaarlijk uit standaardsituaties, maar Jasper Cillessen heeft laten zien dat hij een goede doelman is. Hier zit dan ook een tevreden coach."

Ajax - Barcelona Champions League 26 november 2-1

In een wedstrijd vol dramatiek en spanning heeft Ajax het door velen onmogelijk geachte gepresteerd: winnen van FC Barcelona. Via Thulani Serero en Danny Hoesen namen de Amsterdammers een 2-0-voorsprong bij rust, maar in de tweede helft leek het volledig mis te gaan toen Joël Veltman snel met rood werd weggestuurd en Xavi de toegekende strafschop benutte. Maar met tien man knokte Ajax voor alles wat het waard was. En dat was veel, want de 2-1-stand bleef op het scorebord. Daardoor voetbalt Ajax ook na de winterstop op Europees niveau verder. 

Amsterdam sidderde al uren voor de aftrap van spanning, maar ook van verwachting. Decennia was er gewacht op dit affiche ‘Ajax - Barcelona’ en deze dinsdag 26 november 2013 was het, in de laatste Europese thuiswedstrijd van het kalender jaar en de 75e in de Amsterdam ArenA, eindelijk zo ver. Met Ajax op de derde plaats in groep H met vier punten uit vier duels en Barcelona als nummer één met tien punten uit evenveel wedstrijden, kon het in deze poule voor AC Milan, Celtic en Ajax nog alle kanten op. De Amsterdamse formatie had daarom resultaat nodig om Europees te mogen overwinteren en het niet op de laatste wedstrijd aan te laten komen.

Dat moest, net als zaterdag tegen Heracles, gebeuren zonder aanvoerder Siem de Jong (hamstringblessure) en zonder aanvaller Kolbeinn Sigthórsson (enkelblessure). Frank de Boer koos voor dezelfde opstelling als zaterdag. Maar niet alleen Ajax kende belangrijke afwezigen. Barcelona-trainer Gerardo Martino moest onder andere ’s werelds beste voetballer, Lionel Messi missen. Messi had in de heenwedstrijd met drie goals een belangrijk aandeel in de 4-0-nederlaag van Ajax. De afwezigheid van Messi zorgde in Amsterdam voor gemengde gevoelens. Zo zei verdediger Joël Veltman dat hij zich graag had willen meten met Messi. Maar dat moet dus een andere keer. Er bleven nog genoeg andere topvoetballers over met wie de jonge Ajacied kon duelleren.

Barcelona begon in de eerste minuut fel jagend op Ajax en dat leverde Iniesta al in de dertigste seconde na de aftrap balbezit op. Ajax zou deze avond misschien wel kunnen zien hoe de eigen spelopvatting in perfectie uitgevoerd moet worden. Maar in de kolkende ArenA bleek niets minder waar. Ajax combineerde naar hartenlust en kwam ook via de backs Nicolai Boilesen en Ricardo van Rhijn sterk opzetten. Nadat Viktor Fischer in de elfde minuut een waarschuwingsschotje op de weifelende doelman Pinto - hij verving de geblesseerde Valdes - had gelost, kwam Ajax in de negentiende minuut brutaal op voorsprong. Lasse Schöne zette vanaf rechts uitstekend voor, Danny Hoesen verlengde de bal met de hak en Thulani Serero schoot binnen, 1-0! De ArenA ging uit z’n dak. Nadat een fraai schot van Schöne net overzeilde, stichtte Barcelona gevaar via Neymar. Maar dankzij de wederom ijzersterk spelende Veltman, bleef de schade beperkt tot een corner. 

De eerste domper kwam na iets meer dan een half uur toen Gerard Piqué Ajax-uitblinker Boilesen uit de wedstrijd schopte. Daley Blind moest daardoor terug naar linksback en Christian Poulsen nam de rol op het middenveld over. Maar de thuisploeg raakte in de 75e Europese wedstrijd in de ArenA allerminst de weg kwijt. Sterker nog, Ajax verdubbelde de marge drie minuten voor rust. Fischer schoot hard in, Pinto keerde de inzet, waarna Hoesen attent was om de bal via het been van Piqué binnen te tikken, 2-0. 

Dus zocht Ajax met een comfortabele voorsprong de kleedkamers op. Al werd de ArenA vlak voor het rustsignaal hevig opgeschrikt door een val van een supporter van de tribune. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd, hetgeen er logischerwijs voor zorgde dat het publiek zich inhield. Binnen vijf minuten in de tweede helft sloeg de stemming ook op het voetbalveld om. Joël Veltman trok aan de noodrem toen Neymar leek te profiteren van een slechte pass van Van Rhijn. De verdediger moest met rood naar de kant en Xavi benutte de strafschop, 2-1. ,,Joël had op zijn doelman moeten vertrouwen”, vond De Boer na afloop. ,,Nu was het een rode kaart en een penalty. Dan moet je maar afwachten hoe het verder gaat.” 

Schöne moest zich opofferen voor een nieuwe verdediger, Stefano Denswil. Het was bijna veertig minuten een overlevingsstrijd waarin tien Ajacieden zich volledig leeg knokten. Doelman Pinto zag nauwelijks nog een roodwit shirt voor zich opdoemen. Barcelona deed er alles aan om coach Martino het record van Guardiola te laten evenaren door 21 duels ongeslagen te blijven. Vier minuten voor tijd miste Moisander het shirt van Pedro nipt, anders had de Tsjechische scheidsrechter de bal voor de tweede keer op de stip kunnen leggen. Barcelona, dat voor een reeds geplaatste ploeg een zeer getergde indruk maakte, voerde de druk steeds meer op. Maar na een zenuwslopende slotfase bleek Ajax, waarbij Davy Klaassen een belangrijke rol speelde door druk op de Catalaanse defensie te houden, op de been gebleven te zijn! ,,We hebben Barcelona bestreden met de filosofie zoals beide teams denken over voetballen: druk zetten op de tegenstander en er voetballend uitkomen. We hadden ook een fantastisch publiek.”

Door de 0-3-zege van AC Milan op Celtic is Ajax zeker van een Europees vervolg. Op welk niveau heeft de ploeg zelf in de hand. In Italië moet op 11 december van AC Milan worden gewonnen om de Europese tournee in de Champions League voort te kunnen zetten. De Boer: ,,Wij willen in de Champions League overwinteren en ik denk ook dat we daar de kwaliteiten voor hebben. Maar dan moeten we daar weer zo’n wedstrijd als vanavond spelen.”

Ajax - Heracles 23 november 3-0

Al na een minuut toonde een gretige reservespits zijn klasse in een wedstrijd die Ajax eenvoudig zou winnen. Heracles verweerde zich wel, maar werd simpel geveld door fraaie treffers van Hoesen, Fischer en Klaassen. Eindstand: 3-0.

Amper twee minuten zijn er deze zaterdagavond gespeeld of duizenden bloedfanatieke Ajacieden in Vak 410 scanderen vol overgave zijn naam. ‘Hoesssssennnn’ galmt het door de Amsterdam ArenA, daar waar Danny Hoesen al na één minuut laat zien dat hij hongerig is als een roofdier. Precies wat zijn trainer van hem verlangt. Door de afwezigheid van Kolbeinn Sigthórsson en Siem de Jong kon de 22-jarige spits zich bewijzen in de voorhoede en dat is precies wat de Limburger doet tegen Heracles. Ontsnapt aan zijn bewakers ziet Hoesen zijn kans schoon, waarna hij de bal feilloos in de verre hoek plaatst achter doelman Remko Pasveer. Eén ding is meteen zeker: zijn avond kan niet meer stuk.

Dat moet ook aanvoerder Siem de Jong hebben gedacht, die door zijn blessure kans zag om de wedstrijd vanaf heel andere posities te aanschouwen: op de F-side en midden in Vak 410, waar hij meteen enkele trommelstokken kreeg aangereikt. Wat doe je dan als publiekslieveling? Juist, trommelen. Met een brede grijns, zo zagen de aanwezigen op de plasmaschermen in het stadion.

Op de maat van Siem creëerde Ajax de meeste kansen in de eerste helft. Doelpunten bleven desondanks uit, doordat onder anderen Veltman over kopte en Schöne naast schoot. Daartegenover stonden enkele speldenprikjes van Heracles, dat in de persoon van Mikhail Rosheuvel over een alleraardigste aanvaller bleek te beschikken. Maar zijn rappe solo’s op de rechterflank leidden niet tot het gewenste resultaat voor de ploeg van Jan de Jonge. ,,We waren kansloos’’, concludeerde diezelfde De Jonge na afloop. ,,Na zo’n vroege tegengoal weet je dat het een moeilijke avond wordt.’’

Naast hem zat op dat moment een tevreden coach van Ajax. Frank de Boer zag naar eigen zeggen dat zijn ploeg de goede lijn van de afgelopen weken heeft doorgezet, met pressie op de Almelose defensie. ,,Wel had ik liever gehad dat we met 2-0 voor stonden in de rust. We hadden de controle, maar er kan altijd iets gebeuren bij een 1-0 stand.’’

Na rust zagen de bijna 50.000 toeschouwers dat Ajax de wedstrijd gecontroleerd uit speelde, op weg naar drie belangrijke punten in de strijd om de koppositie van de Eredivisie. Spectaculair was het verloop van de wedstrijd niet. Wel naar wens, getuige de 3-0 eindstand. Heracles ging lijdzaam ten onder, was amper nog gevaarlijk, terwijl Ajax vergat om de score verder uit te breiden. Zo miste Viktor Fischer tweemaal van dichtbij, evenals Danny Hoesen, wiens boogbal neerplofte in het dak van het doel.

Voor de op dat moment ongelukkige Fischer kwam er uiteindelijk een niet te missen voorzet van Lasse Schöne. Perfect aangesneden voor het doel, waarna de jonge Deen zijn moreel kon opvijzelen met een eenvoudig tikje tegen de bal. Zodoende zorgde Fischer voor opluchting onder de fans, wier vertrouwen in een goede afloop gepaard moet zijn gegaan met stiekeme angst voor een Almelose gelijkmaker. In de voetballerij is immers niks zeker. Zelfs niet op een avond dat Ajax geen kind heeft aan een opponent die werd aangemoedigd door 18 meegereisde fans.

Als klapstuk op de voorstelling was er nog een fraai doelpunt van Davy Klaassen, die speelde bij afwezigheid van De Jong en Sigthórsson. Dat deed hij goed, mede door zijn rake kopbal tien minuten voor tijd. Na een voorzet van Nicolai Boilesen kwam Klaassen voor zijn man, om de bal vervolgens hard tegen de touwen te knikken.

Reden voor trainer De Boer om naderhand lovende woorden te spreken over het optreden van Klaassen. Maar De Boer zou zichzelf niet zijn als hij eraan toevoegde dat hij nog meer eist van de jonge middenvelder. Datzelfde zei hij over Danny Hoesen, die eveneens een sterke indruk maakte volgens zijn trainer. ,,Het is goed voor hun vertrouwen dat ze hebben gescoord. Ze deden hun stinkende best, maar ik weet dat ze beiden nog beter kunnen.’’

Terwijl De Boer en zijn collega De Jonge hun verhaal deden, was Tonny Bruins Slot al bezig met de komende tegenstander Barcelona, dat met 4-0 won van Granada. Aan de hand van diens analyse gaat De Boer een plan smeden om het de Catalanen zo lastig mogelijk te maken in de ArenA aankomende dinsdag. Om met zijn eigen woorden te spreken: ,,Met masterscout Tonny Bruins Slot gaan we kijken hoe we Barcelona kunnen bestrijden.’’